Moramo se boriti protiv države u kojoj ne možemo na dostojanstven način izraziti nezadovoljstvo!

0
13
kapić-610x259Bihac, Sarajevo – Na području USK velik je broj bivših boraca koji su u postupku revizije i medicinskog vještačenja, zbog smanjenog invaliditeta, uskraćeni za brojna prava.

“Nikome od sirotinje se nije desilo da komisija utvrdi da je po Rješenju oštećen, te da mu nadoknade njegovo pravo”, govori Mehmed Kapić dok pokazuje gomilu papira.

“Znači, sve te komisije i ministarstva koriste pravnu nepismenost ljudi, boraca i invalida, tako da im oduzimaju ono na što oni  imaju pravo, s ciljem da što više otmu za državu. Zar invalidi nisu već dovoljno dali za državu”, pita se Kapić.

“Žao mi je što je kolega sam tu, najsretniji bi bio da dođe 300 ratnih vojnih invalida koji su oštećeni. Mi ne možemo organizirati proteste imajući u vidu  dešavanja pred zgradom vlade FBiH, kada nam je zabranjeno da naredne 4 godine izlazimo na proteste. Moramo se boriti protiv države u kojoj ne možemo na miran i dostojanstven način izraziti svoje nezadovoljstvo”, kaže Edin Domazet predsjednik saveza RVI USK.

Ratni vojni invalid Mehmed Kapić izrazio je svoje nezadovoljstvo s radom Instituta za medicinsko vještačenje Sarajevo – odjeljenje u prvostepenom postupku u Bihaću, te javnosti ukazao na niz propusta koje su članovi komisije učinili prilikom medicinskoga vještačenja, a za primjer proizilaze sumnje u slijedeće:

  • da ljekarske komisije ili njihovi pojedinačni članovi krše pravilnik o radu ljekarskih komisija u ocjeni za ostvarivanje prava za status RVI i to član 8. i član 12,
  • da ljekarske komisije pogrešno ili nepotpuno primjenjuju odredbe pravilnika o ukupnoj ocjeni VI-a,
  • da krše odredbe zakona o kontroli i zakonitosti i provođenju revizije,
  • da krše odredbe osnovnog zakona o pravima boraca i invalida rata,
  • da ovlašteni  u resornom Federalnom ministarstvu za pitanje boraca i RVI na predočenje dokaza o gore navedenim stavkama zanemaruju i otežu odgovore na razne dostavljene akte i spise, pa čak i daju pismene odgovore na koje povrede može pojedinac tražiti ocjenu nadležnih komisija, a u ostalim odgovorima drže se slova zakona da Institut donosi ocjenu, gdje isti ti pojedinci zaključcima popravljaju tekstualne greške starih rješenja, a ne popravljaju banalne tekstualne greške novih rješenja i nalaza komisija gdje se desi da je oštećena lijeva ruka, a opisuju desnu i slično.

Iz svega navedenog stvara se sumnja u navodno umanjenu stručnost i veliki pritisak na rad ljekarskih komisija koje vrše ocjenu o statusu RVI.

(cazin-danas)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime