Moore: Žepče je primjer ujedinjenja škola koji bi trebali slijediti i drugi

0
0

Moore: Žepče je primjer ujedinjenja škola koji bi trebali slijediti i drugi

Prozor, Čapljina – Jonathan Moore, šef Misije OESS-a u BiH, s veleposlanicima UO Vijeća za provedbu mira, posjetio je jučer općine Prozor-Ramu i Čapljinu, gdje su razgovarali o školstvu i obrazovnom sustavu. Posjetima su nazočili i veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, šef Izaslanstva EU u BiH, te brojni drugi veleposlanici i članovi diplomatskog zbora iz Hrvatske, Francuske, Rusije, Rumunjske, Belgije, UK, Japana, Švedske te UNHCR-a i OHR-a.

Načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević upoznao je nazočne sa stanjem u školstvu i obrazovnom sustavu, kao i s drugim aktualnim problemima, kao i projektima koje provodi Općina. Nakon sastanka, posjetili su osnovne škole te razgovarali s ravnateljima i učenicima. Moore je naglasio kako je vrlo važno što su imali priliku razgovarati, prije svega, s učenicima tih škola i čuti njihovo mišljenje.

Susret s učenicima u Rami

“Upoznat sam sa sustavom “dvije škole pod jednim krovom” kao i fazom povratka stanovnika u ovu općinu i BiH te da svi roditelji žele za svoju djecu bolju budućnost, a samim time i kvalitetno obrazovanje”, kazao je Moore te dodao kako misli da je moguće administrativno ujediniti takve škole. “Svrha ovoga posjeta je da mi, kao predstavnici EU, zajedno s predstavnicima naših zemalja članica, u organizaciji OESS-a, imamo priliku iz prve ruke vidjeti “dvije škole pod jednim krovom”.

Posjet Čapljini

Naravno, mi možemo razumjeti razloge zašto je prije dosta godina, kada se dogodio povratak bošnjačkog stanovništva na ovo područje, zašto je uopće uspostavljen jedan ovakav sustav pohađanja nastave”, kazao je Wigemark.

Predstavnike međunarodne zajednice u Čapljini primio je načelnik Smiljan Vidić. “Mi, kao EU, zajedno s OESS-om, željeli bismo vidjeti jedan jedinstven plan i program za cijelu BiH. Naravno, to ne znači da bi se na bilo koji način zanemarile posebnosti, naprotiv, uvažavamo pravo sva tri naroda da se izjašnjavaju na materinskom jezik. Ako djeca u BiH nemaju kvalitetno obrazovanje, onda zemlja neće biti prosperitetna, a ni djeca. Vidimo i konkretna pitanja vezana uz postojeći problem ‘dviju škola pod jednim krovom’. Više je rješenja za to pitanje. Vidjeli smo u nekim drugim županijama uspješna rješenja, primjerice u Žepču, gdje su administrativno ujedinjene 2 škole, ne samo zbog međunarodnog pritiska, ne iz političkih razloga, nego zbog štednje resursa”, kazao je Wigemark. •

(vecernji.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime