Moore: Neće biti takozvanog referenduma u RS o državnoj nadležnosti i tačka

0
0

Jonathan Moore

Sarajevo – Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore kazao je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu da niko neće tražiti informaciju koja otkriva identitet strana u određenim predmetima ratnih zločina te je OSCE posvećen ulozi neutralnog posmatrača, piše bh. novinska agencija Patria.

Moore je kazao i da pozdravlja zaključke Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koji su kazali da je OSCE-ova analiza rada u skladu sa Općim okvirnim sporazumom za BiH (Dejtonski mirovni sporazum).

On je naveo da će nezavisnu analizu sutkinja Velike Britanije Joanna Korner završiti do polovine novembra, a da je iščitala predmete Suda BiH o ratnim zločinima te je dobila i odgovore i konkretne zamjerke sudija na rad tužilaca Tužilaštva BiH.

– Analiza će obuhvatiti savjete, ideje kako bi Sud i Tužilaštvo radili efikasnije. Ne očekujem nikakve osjetljive dokaze, konkretne predmete niti spominjanje imena. Nemamo ovlasti ili namjeru nešto nametati. Bit će puno savjeta i za Sud i za Tužilaštvo – kazao je Moore.

On je kazao i da je bilo raznih kritika u slučajevima ratnih zločina, kao i da je period od 20 godina dug za članove porodica koje čekaju presude.

– Porodice traže pravdu, nije to pitanje statistike. Samo želimo doprinijeti efikasnosti pravosuđa u BiH.

Na pitanje da li uvid OSCE-a u predmete ratnih zločina može poslužiti kao izgovor za referendum o pravosuđu u RS-u koji najavljuje predsjednik RS-a Milorad Dodik, Moore je čvrsto odbacio tu mogućnost.

Takozvani referendum nema nikakve mogućnosti. Poštujem stav visokog predstavnika Valentina Inzka. Nema nikakve mogućnosti da bude referendum o državnoj nadležnosti i tačka – kazao je Moore.

S obzirom da Tužilaštvo BiH odbija dati predmete na uvid, Moore je kazao da neće biti nikakvih posljedica.

– Sutkinja Korner bila je kod predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, razgovarala je sa sudijama Suda BiH. Postavljala je konkretna pitanja i dobila konkretne odgovore. Sudije su rekle kritike na rad tužilaca, ali je dobila informacije i od drugih izvora – kazao je Moore pojašnjavajući da su drugi izvori bivši uposlenici ovih institucija kao i službenici OSCE-a koji prate rad Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Moore je kazao da je čudno što Tužilaštvo BiH nije pozitivno reagovalo na zahtjev, ali da on poštuje njihov rad.

– Neki kažu da Tužilaštvo BiH želi nešto da sakrije. Ja sumnjam da je to tako. Ne smatram da je to pritisak na Tužilaštvo BiH niti kršimo zakone ove zemlje – kazao je Moore ali i dodao da su ove dvije državne institucije pod političkim pritiskom.

On je još jednom potcrtao da cilj analize nije govoriti o konkretnim slučajevima, već efikasniji rad Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Izvor: NAPBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime