Monstruozni iskazi: Nisam mogla pomoći sinu dok mu je očuh kapao vosak po genitalijama

0
371

salih-arnautovic-ena-lipa-ubistvo-djecaka-2014Sarajevo  ̶   Ulaganjem materijalnih dokaza, te čitanjem iskaza koje su optuženi dali nakon hapšenja, danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu, kojim predsjedava sudija Jasenko Ružić, Tužilaštvo KS završilo sa iznošenjem dokaza u procesu koji se vodi protiv Saliha Arnautovića (28) te Ene (25), Munire (62) i Emira Lipe (57), koji se terete za smrt dječaka Smaje Ćesira iz Hadžića, koji je imao tri i po godine kada je monstruozno ubijen, 25. februara ove godine.

Advokati optuženih će u roku osam dana Vijeću dostaviti prijedloge dokaza koje će izvesti odbrana.

U sudnici je danas posebno potresno bilo slušati iskaze optuženih koje su dali tokom istrage, a koje je pročitala kantonalna tužiteljica Ivana Petković.

Iskaz očuha

Salih Arnautović je tada svu krivicu prebacio na njegovu nevjenčanu suprugu Enu, punca i punicu. Tvrdio je da je Ena tog dana ubila Smaju, a da su njeni roditelji također ga maltretirali, te da im je on više puta rekao ako ga taknu da će se s njima obračunati.

– Jedne noć je Smajo plakao, a u sobu je ušao Emir Lipa s kaišom. Uzeo je dječaka i u mraku ga bacio. Dječak je letio kroz mrak i udario od zid. Meni je rekao “Šuti, ti se ne mješaj”, te ga je nastavio tući dva do tri sati – izjavio je tada Arnautović.

On je dodao da je Enu bio napustio zbog maltretiranja dječaka i otišao kod sestre u Miševiće, ali da je ona došla za njim i molila ga da se vrati govoreći da je trudna.

– Rekla je da će ubiti i sebe i naše dijete ako se ne vratim – tvrdio je tada očuh dječaka.

Iskaz majke

Ena Lipa je tada kazala da su dječaka tukli ona, očuh, te djed i baka. Prema njenim riječima, očuh, koji se doselio kod njih prije tri mjeseca, je prednjačio u tome.

– Prvih mjesec dana je bilo sve u redu iako je Salih nakon sedam dana ošamario mog sina jer ga nije htio zvati ‘babo’. On je na tome insistirao i ošamario bi ga svaki put kad ga nije tako zvao. Ošamario bi ga i svaku večer ako ga moj sin nije poljubio kada se vratio s posla – ispričala je majka Ena koja mu se pokušala usprotiviti, ali bi joj prema njezinim riječima Salih prijetio da će i nju udariti.

Prvi put ga je jače prema njenim riječima izudarao i to nakon što je konzumirao marihuanu i speed.

– Hvatao ga je za vrat i udarao šakama u prsa. Mislim da ga je jako tukao jer je nalikovao na mog prvog muža – ispričala je tada Ena.

Tokom ovog zastrašujućeg iskaza, majka preminulog dječaka je ispričala kako ga je sredinom januara krenula odvesti u hitnu jer je dobio temperaturu, ali su se oboje poskliznuli i pali. Poslije toga je nesretni dječak plakao i govorio da ga boli ruka. Ona je vidjela da mu se ruka klima, ali je mislila da ju je samo uganuo. Kako je dječak vrištao svaki put na dodir te ruke, odvela ga je u bolnicu gdje je slagala da joj je sin pao s kreveta.

– Dvije sedmice nakon toga moj je nevjenčani suprug ponovo počeo tući moga sina. Radio je to bez ikakvog razloga, a uglavnom ako nije imao marihuane i drugih droga. Tukao ga je šakama i remenom po cijelom tijelu. On je prigušeno jecao, ali se to nije moglo čuti vani jer bi mu stavljao krpu u usta dok bi ga tukao. Nitko nije vidio modrice jer sam ga samo ja kupala i presvlačila – prepričala je Ena brutalne događaje, dodajući kako se požalila svojoj majci, koja je samo rekla kako je to njihov problem.

Dvije sedmice prije ubistva, a nakon što se vratila od doktora, ispričala je Ena, Smajo je imao ranu na glavi i modricu ispod oka.

– Kad sam ga stavila na tutu vidjela sam da ima ranicu na glaviću spolnog organa. Rekao mi je da ga niko nije tukao, a te noći sam vidjela da ga je Salih digao iz kreveta i da stoji pred njim – priča majka, koja je navodno otišla spavati kad joj je muž rekao dao to uradi nakon što ga je upitala što radi.

Prije nego što je zaspala, čula je nevjenčanog supruga kako govori dječaku “ako ne budeš slušao vezat ću te”, na što je dječak odgovorio da će slušati.

– Tokom noći sam se probudila kako bih otišla u WC. Vidjela sam sina kako leži zavezanih ruku i nogu. Kad sam se vratila iz WC-a, bio je odvezan, ali nije mogao stajati na nogama. Ujutro sam to rekla Salihu koji je bio na poslu, a on je rekao da ga dovedem kod njega kako bismo ga odveli kod hodže – rekla je Ena.

Ona je navela i da je vidjela kako je Salih dječaku rastavio noge sipao mu vosak po genitalijama, te ga kliještima vukao za polni organ.

– Pokušala sam spriječiti, ali nisam mogla pa sam se okrenula i zaspala – kazala je tokom saslušanja Ena Lipa.

Ipak, dijete je preminulo 25. februara, a prema iskazu majke, očuh je ponovo opalio šamar njenom sinu zato što ga navodno nije poljubio.

– Nakon toga je uzeo speed i od mog oca 50 KM, te me poslao po namirnice. Kad sam se vratila, vidjela sam da je tukao Smaju, nakon čega ga je napudrao. Pripremila sam ručak, a poslije njega je Salih nastavio tući mog sina remenom i šakama. I ja sam sina tada jednom udarila remenom po glavi jer se ukakio. U jednom trenutku ga je Salih udario šakom u prsa nakon čega je ostao bez svijesti. Iz kuhinje sam tada donijela žlicu i vodu. Salih mu je žlicom otvorio usta, a ja sam ga zalila vodom – ispričala je majka napomenuvši da je dječak povraćao.

Potom je, prema njenom iskazu, Salih rekao Emiru Lipa da dijete nije dobro.

– On je utrčao u sobu te ga je odnio niz stepenice. Zadnja dva mjeseca, osim mene i Saliha, dječaka su tukli i moji roditelji – kazala je na kraju iskaza.

Iskaz djeda

Emir Lipa je pojasnio u svom iskazu da je Ena, nakon što se razvela od prvog supruga, dovela Saliha u njihovu kuću.

– Ona, on i Smajo živjeli su u jednoj sobi. U drugoj sobi živjeli smo moja supruga, Enina petogodišnja kćerka i ja, dok je u trećoj sobi živio moj sin Kenan. Izvjesno vrijeme nakon što se Salih doselio počeli su problemi između njega i moje unučadi jer ih je maltretirao da ga zovu babom. Moja unučad su ga se bojala i nisu se mogla naviknuti na njega. U tom periodu kod unuka sam primijetio rupice po rukama, što me je podsjećalo da je spržen cigaretom – kazao je na tada Emir Lipa, djed dječaka.

Prema njegovim riječima, kobnog dana vidio je zeta Saliha kojem je bila otečena ruka. Kazao mu je da je povredu ruke zadobio jer se noć ranije potukao s policijom, a zatim se sa Enom i njegovim unukom zaključao u njihovu sobu.

– Otišao sam da prodam staro željezo na otpad u Zoviku, a koje je Salih donio ranije, za šta sam dobio 62 KM, od čega sam 50 KM dao Salihu, a sebi uzeo 12 KM. Moja kćerka je, u međuvremenu, otišla u nabavku i kupila mi flašu piva i to od dva litra koje sam popio u kući – ispričao je 57-godišnjak.

Dok je pio pivo u kući, Salih, Ena i ubijeni dječak bili su u sobi, a muzika na tranzistoru je bila pojačana.

– U jednom momentu s prozora kuće pozvao me Salih. U rukama je držao mog unuka i kazao mi: “Punac, ovo dijete nije dobro”. Utrčao sam u kuću i zatekao Saliha kako daje vještačko disanje Smaji, a Ena je sjedila i nije reagirala. Dijete je bilo golo do pasa i bilo je izvršilo veliku nuždu – kazao je djed ubijenog dječaka.

Nakon toga djed je skinuo unuka i umotao ga u čaršaf te pozvao komšiju da ga odvoze u Dom zdravlja.

– Primijetio sam da dječak ima povrede i krv po genitalijama, te modrice i otok po cijelom tijelu. Dok smo ga vozili prema Domu zdravlja, sve vrijeme je povraćao po meni. Dozivao sam ga, ali onda nije više davao znakove života – ispričao je istražiteljima djed.

Prema njegovim riječima, i prije ubistva dječaka njegova unučad su često bila pretučena.

– Tukli su ih Salih i moja kćerka Ena. Djeca su imala povrede po glavi, a kada bih pitao kćerku odakle im povrede, odgovarala bi mi da ih je tukla kaišem na kojem je bila željezna kopča. Tukla ih je, kako mi je kazala, jer nisu željeli prihvatiti Saliha u porodičnoj kući – kazao je tokom šokantnog iskaza djed.

Dodao je da je i desetak dana prije vidio kćerku da tuče Smaju po cijelom tijelu, ali da nije reagirao jer se nije htio petljati u to kako ona odgaja djecu.

– Želim izjaviti da nikada nisam tukao moju unučad. Povrede mom unuku Smaji su mogli nanijeti samo moja kćerka Ena i Salih Arnautović – kazao je na kraju iskaza Emir Lipa.

Iskaz nane

Munira Lipa je tada izjavila da su se djeca bojala očuha, te da je tukao kako Smaju, tako i njegovu godinu stariju sestru.

Djevojčica od straha navodno nije ni ulazila u sobu, a kada bi vidjela očuha, bježala je njoj u naručje.

Kada je Smajo ubijen, prema njenim riječima, ušla sam u sobu i vidjela da je krvava, a Salih je djačaku davao vještačko disanje.

– Izvjesno vrijeme i prije smrti Smajo nije mogao hodati. Nije više kao ranije trčao po hodniku nego je stalno bio u sobi gdje su boravili Ena i Salih.

Njeni roditelji nisu prihvatili mališana

Ena Lipa je u maju 2013. godine napustila prvog supruga zato što ju je, kako je tvrdila tijekom saslušanja, maltretirao, a sa sobom je povela i djecu.

Saliha Arnautovića upoznala je nakon toga u jednom fast-foodu na Ilidži, gdje je radila od oktobra 2013. godine. Sedam dana nakon što su se upoznali, otišla je s njim da živi u Miševiće, a djecu je ostavila kod roditelja, kojima se nije javljala 15 dana.

Kući se vratila poslije 15 dana, a Salih je dvije sedmice nakon toga došao za njom i uselio se u kuću koju je koristila porodica Lipa.

Tokom davanja iskaza, Ena je kazala da su njeni roditelji, nakon što je napustila prvog muža i vratila se u kuću u Hadžićima, prihvatili njenu petogodišnju kćerku, ali njenog sina nisu voljeli pa su ga maltretirali, ćuškali i stavljali pod stol. Kada se Salih uselio kod njih, predložio je da dječak spava s njima u sobi kako bi mu pružili ljubav.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime