Monstrumi: Zločinci unovčavali čekove ubijenih Bošnjaka u Štrpcima

0
12

strpci-bez-mezara-2012-45BiH, Srbija – Novi tužilačko-policijski tim Srbije je u saradnji sa Tužilaštvom BiH došao do novih informacija i dokaza u slučaju otmice i ubistva 19 Bošnjaka u Štrpcima.

“Najmanje 20 potencijalno osumnjičenih, među kojima i nekoliko policajaca, moglo bi uskoro da odgovara za za brutalnu egzekuciju gradjana SRJ iz voza u Štrpcima. U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine”, piše Danas.

Provjerom u Investbanci u Užicu utvrđeno je da je nekoliko čekova jednog od otetih putnika iz voza u Štrpcima, Esada Kapetanovića, realizovano dan posle otmice i ubistva, otkrio je tim koji čine čine zamjenici tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića i pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina.

“Jedan ček sa Kapetanovićevim potpisom je realizovan upravo na dan otmice, 27. februara 1993. godine. Drugi, takođe sa potpisom Kapetanovića, 1. marta u Zemunu, a treći 5. aprila iste godine, ali sa potpisom druge osobe. Zato se javio minus na njegovom tekućem računu koji je porodica u početku morala da ‘pokriva’”, rekao je izvor Danasa upoznat sa istragom.

Ustanovljeno je da su potpisi na najmanje dva čeka lažni, dok jedan potpis “izaziva sumnju”.

“Potpis i podaci lica koje je navedeno na poleđini čeka ne postoje u sistemu MUP-a”, piše Danas.

Presudom Višeg suda u Bijelom Polju od 9. septembra 2002. godine, podsjeća list, zbog učešća u otmici i ubistvu na 15 godina zatvora osuđen je Nebojša Ranisavljević.

On je, kako piše Danas, sudu rekao da je Milan Lukić pravio spisak otetih stvari od ubijenih putnika i zadržao je nekoliko čekova.

Lukića su u februaru u Haškom tribunalu saslušali zamjenici tužioca za ratne zločine i pripadnici Službe za otkrivanje ratnih zločina.

“Do sada je saslušano više od 30 svjedoka, od kojih je troje pod zaštitom, jer imaju neposredna saznanja o likvidaciji. Jedan od svedoka je u skandinavskim zemljama, a drugi na teritoriji bivše Jugoslavije”, piše Danas.

U skladu sa Protokolom o ustupanju dokaza, u predmetu “Štrpci” formiran je zajednički istražni tim Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Tužilaštva BiH i na osnovu te saradnje razmenjuju se dokazi i ukrštaju informacije, što je pomoglo da se slučaj potpuno razrješi.

(Bosnjak-ks.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime