Mom sinu niko neće zabraniti da piše i govori bosanskim jezikom!

0
0

files.php

Bratunac – Djeca iz Konjević-Polja i Vrbanjaca su izgubili školsku godinu, a njihovi roditelji će na sudu dokazivati da nisu loši roditelji što nisu slali djecu u školu.

Kada se u medijima pojavio slučaj bošnjačke djece iz Konjević-Polja, Vrbanjaca, pomislio sam nešto je krenulo i možda ipak se vrati dostojanstvo običnom čovjeku povratniku (mrzim riječ povratnik, ali ona samo naglašava da mi ne spadamo nigdje, već samo u “povratnike”).

Uistinu sam srcem želio da napokon se riješi taj “problemčić” i da mali Mujo i Haso, povratnici u Republiku Srpsku, imaju pravo da u đačkoj knjižici stoji bosanski jezik…

I čudo se desi, svi redom ugledni (ili bolje reći neugledni?) podržaše Bošnje iz Konjević-Polja, Vrbanjaca – od reisu-l-uleme Kavazovića do kompletne tzv. bošnjačke političko-kulturne elite, niko nije izostao. U jednom trenutku počeo sam i ja vjerovati u to čudo jer nije meni bitno da samo mali Mujo i Haso imaju to pravo u RS-u već i mali Ivan u Derventi, Banjoj Luci i mali Nikola u Sarajevu, Zenici… Dođoše i šatori ispred OHR-a i sva ostala lakrdija što se dešavala i na kraju… Ništa, veliko ništa.

Djeca iz Konjević-Polja i Vrbanjaca su izgubila školsku godinu, a njihovi roditelji će na sudu dokazivati da nisu loši roditelji što nisu slali djecu u školu jer su prijavljeni u ustanovi za socijalni rad od gebelskog birokratskog aparata kojim upravlja ministar Mutabdžija.

Moj sin će, ako Bog da, u septembru ove godine krenuti u Doboj u 1. razred osnovne škole, za mene najsretniji dan u životu i, naravno, neće imati pravo da upiše u đačku knjižicu da govori bosanskim jezikom. U osnovi, nije to problem jer srpski jezik koji će on učiti je jednako lijep kao i bosanski, hrvatski, crnogorski, engleski. Nije problem što gebelski ministar Mutabdžija, predsjednik RS-a Dodik (predsjednik entiteta gdje i ja plaćam porez), premijerka Cvijanović negiraju da Bošnjaci i bosanski jezik postoje. Problem je u izdajnicima, kjafirima, lažovima, licemjerima…

A ko su oni? To su oni iz dijela priče kada sam mislio da čuda postoje, to su Islamska zajednica sa reisu-l-ulemom Kavazevićem, bošnjačke patriote Bakir Izetbegović, Lagumdžija, Radončić, Adil Osmanović, Damir Mašić, Nermin Nikšić, Salmir Kaplan, Amer Jerlagić i svi ostali koji su već dvadeset godina lažni borci za povratak. Svima ovima i ostalima je korisnije da se slikaju kraj masovne grobnice nego kraj prvačića đaka Bošnjaka u RS-u jer prvačić ne donosi glasove, a iskorištavanje priče o žrtvama donosi glasove…

Oni su mogli a nisu htjeli riješiti ovu priču o bosanskom jeziku i o malom Muju i Hasi za sva vremena, ali nisu htjeli jer ne žele da se zahatare svojim kolegama iz koalicija, alijansi, ne žele da se zamjere visokom predstavniku, EU, američkoj ambasadi… Njima su svi važniji nego prvačići bošnjaci iz RS-a.

Oni su izdali povratnike davne 1995. godine, kada je Fadil Bracika prvi pokušao da se vrati i izdaju ih svaki dan, a kunu se u jedinstvenu BiH. Lažovi. Svakog petka sa minbera pozivaju na patriotizam, povratak, slogu jer lahko je sa minbera u Sarajevu, Tešnju, Zenici biti veliki Bošnjak, dođite u Foču, Trebinje, moj Doboj i sve ostale znane i neznane džemate širom RS-a, tamo žive imami koji su heroji i koji su uz svoj narod.

I na kraju, moj sin će pričati i pisati bosanskim jezikom jer to mu niko ne može zabraniti, a djeci izdajnika ne treba bosanski jezik jer oni se školuju u Londonu, Parizu, Münchenu… Ja ću svoga sina učiti da je njegovo bogatstvo što raste i živi u multietničkom gradu, učiti ću ga da voli svoje i poštuje tuđe, njegov je put njegova borba i on je moj junak, a izdajice ostaju izdajice.

Adnan HALILOVIĆ,
Doboj

(Oslobođenje)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime