Molimo za vašu podršku otkazivanja potpisivanja ugovora o granici između BiH i Crne Gore , koji bi nanio neotklonjivu štetu nasoj zemlji

0
0

sutorina221BiH, Crna Gora – Akademska i građanska inicijativa za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH uputili su pismenu molbu na više adresa europskih zvaničnika, ambasada, Visokom predstavnku u BiH… U nastavku pismo objavljujemo u cjelosti:

Molba predstavnika civilnog društva BiH za nezavisnost pravosuđa i učešće civilnog društva u ključnim procesima u BiH

Poštovani,
Obraćamo vam se u ime Akademske i građanske inicijative za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH. Vjerujemo u iskrene namjere vlada vaših zemalja da u Bosni i Hercegovini podrže istinsku vladavinu prava i uključivanje civilnog društva u sve reformske procese, koji će dovesti do što skorijeg ulaska naše zemlje u Europsku uniju i NATO.

U tom smislu, želimo vas obavijestiti da smo mi, kao predstavnici organizacije akademskog i građanskog društva u BiH i našoj brojnoj dijaspori, predali krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv predstavnika relevantnih državnih institucija i tijela naše zemlje, koji su donijeli neinformirane odluke o Ugovoru o granici između BiH i Crne Gore i najavili njegovo potpisivanje u Beču krajem augusta ove godine.

Uvjereni smo da će vlade vaših zemalja poštovati nezavisnost sudskih vlasti BiH i suzdržati se od vršenja bilo kakvog pritiska na njih ili na predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti BiH do donošenja konačnih odluka o poništavanju postojećeg pravno ništavnog Ugovora o granici između BiH i Crne Gore, te o pravičnom i dugoročno svima korisnom upućivanju pitanja teritorijalnog razgraničenja između BiH i Crne Gore Međunarodnom sudu pravde, kao što su to uradile ili najavile da namjeravaju da urade sve druge suverene države koje su se, kao i Bosna i Hercegovina, nalazile u sastavu bivše Jugoslavije.

Molimo za vašu podršku otkazivanju potpisivanja Ugovora o granici između BiH i Crne Gore, koji bi nanio neotklonjivu štetu našoj zemlji do donošenja pravičnih i nezavisnih, na činjenicama i dokazima zasnovanih, odluka, koje očekujemo od Tužilaštva BiH o ovome pitanju koje je od ogromnog višestrukog značaja za BiH.

Svjesni smo činjenice da ste potpisivanje predmetnog ugovora eksplicitno i/ili implicitno intenzivno zagovarali i otvoreno podržali i vjerujemo da ste to učinili samo zato jer niste imali uvid u dokaze o pravnoj ništavnosti predmetnog ugovora. Tužilaštvu BiH dostavili smo relevantne činjenice, koje, zato što, kao i vi, poštujemo nezavisnost tog tijela, nećemo podijeliti s vama. Sigurni smo da ćete i vi podržati nezavisnost rada Tužilaštva i Suda BiH u ovome slučaju, koji jasno ilustrira neophodnost nemiješanja predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti u rad Suda i Tužilaštva BiH.

Također, vašoj pažnji preporučujemo dokumentarni film „Priča o Sutorini“, koji smo upravo objavili i koji nastavljamo dostavljati brojnim građanima BiH u zemlji i dijaspori, čija podrška projektu pravične, isključivo pravne bitke za Sutorinu i Kruševicu pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu ostaje neupitna.

Mi želimo jačati demokratsku državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj je osigurana vladavina zakona i u kojoj pojedinci, bez obzira na kojoj službenoj funkciji se nalazili, ne mogu biti iznad zakona i interesa građana i države. Sigurni smo da ćete nas u toj borbi podržati, na čemu vam se unaprijed ljubazno zahvaljujemo, piše u molbi Akademske i građanska inicijativa za povrat Sutorine i Kruševice u sastav BiH i c/o Vijeće kongresa Bošnjačkih intelektualaca – VKBI koju su potpisali predsjednik prof. dr. Suad Kurtćehajić i Hasan Hadžiavdić, magistar međunarodnog prava.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime