Mogući socijalni nemiri u BiH kao i u drugim državama širom svijeta

0
19

slikac (1)BiH – BiH spada u red država kojim prijete veliki socijalni nemiri u sljedećoj godini objavio je “The Economist”.

Obavještajno odjeljenje uglednog britanskog magazina uradilo je tabelu rizika od socijalnih nemira u 150 država širom svijeta, a BiH je svrstana u crvenu zonu.

U toj zoni, BiH se nalazi zajedno sa Argentinom, Grčkom, Bolivijom, Egiptom, Irakom, Libanom, Libijom, Venecuelom i Zimbabveom.

Za nijansu niži rizik, kada je riječ o državama u našoj blizini, prisutan je u Albaniji i Hrvatskoj, dok su se Srbija i Slovenija našle među zemljama sa srednjim rizikom od masovnijeg izražavanja nezadovoljstva.

Većina bh. analitičara, komentarišući analizu spomenutog britanskog magazina, smatra da masovnijeg izražavanja revolta, ipak, neće biti.

Pojedine grupe, podsjećaju analitičari, već su organizovale proteste, poput onih maslovnih zbog matičnog broja  u Sarajevu, ali je riječ o rijetkim slučajevima.

Nema masovnih socijalnih nemira

Tanja Topić, politički analitičar, ne očekuje velike socijalne nemire i proteste na nivou BiH, već kaže da može doći do pojedinačnih “akcija” pojedinih socijalnih grupa, koje bi izrazile svoje nezadovoljstvo, prvenstveno u FBiH.

“Mislim da ne postoji sinergija u bh. društvu da bi moglo doći do velikih socijalnih protesta i nemira u ovoj mjeri u kojim ih najavljuje ‘The Economist'”, naglasila je Topićeva.

Međutim, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da su problemi mogući već od januara. On ističe da će zbog nedostatka priliva šeste tranše MMF-a doći do odlaganja isplata ličnih primanja, penzija, te socijalnih davanja – u FBiH sigurno, a možda čak i u RS.

“Stanje ekonomije je takvo da se u kratkom roku ne mogu očekivati značajni prilivi novčanih sredstava. Verovatno je moguće da će doći i do kašnjenja plata iz budžeta, penzija… To bi sve vrlo lako moglo da rezultira različitim buntovima”, kaže Pavlović.

Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, oslanjajući se na iskustvo u prethodnim godinama, skeptik je što se tiče mogućnosti za organizovanje većih nemira.

“Moguće je da bude nekih nekontrolisanih nemira koji će buknuti pa se ugasiti, a bez da efektiraju nečim što je opšta korist”, rekao je Bahto.

Proteste pokreće finansijska kriza

“The Economist” u svojoj analizi piše da su socijalni nemiri sve češća pojava širom svijeta. Zajedničko im je, ističu u ovom magazinu, to što ih je pokrenula finansijska kriza, koja traje godinama.

“Iako su ekonomski problemi gotovo nužni za ozbilnu društvenu ili političku nestabilnost, oni nisu dovoljni”, piše “The Economist” te dodaje da faktori poput velikih razlika u prihodima, loša vlast i slabi socijalni programi takođe izazivaju nemire.

Inače, u spomenutoj analizi navedeno je da zemlje poput Australije, Kanade, Finske, Njemačke i Švedske imaju veoma mali rizik od nemira, dok se socijalni nemiri sigurno u narednoj godini, tvrde u ovom magazinu, neće desiti u Austriji, Danskoj, Japanu, Luksemburgu, Norveškoj i Švajcarskoj.

(nezavisne.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime