Mogući sastav Parlamenta FBiH: SDA ojačala sa 30 dok će DF imati 14 zastupnika

0
13

downloadSarajevo – Stranka demokarstske akcije (SDA) bit će vodeća sa 30 osvojenih manadata za Predstavnički dom Parlamenta bh. entiteta Federacija BiH od ukupno 98 mandata koliko broji to zakonodavno tijelo, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA) na osnovu do sada prebrojanih 82,59 posto glasova.

Time je SDA uvećala svoju zastupljenost u Parlamentu FBiH u odnosu na mandat 2010.-2014, kad je imala 23 poslanika, za čak sedam mandata ili 30,4 posto.

Veći broj zastupnika nego dosad trebao bi imati i Savez za bolju budućnost (SBB) – 17, u odnosu na dosadašnjih 13 što je više za 30,8 posto.

Među izbornim dobitnicima koji su uvećali svoju zastupljenost u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH je i koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ) BiH koja bi na osnovu sadašnjih podataka trebala imati 15 zastupnika u odnosu na dosadašnjih 13. Time bi HDZ BiH svoju zastupljenost uvećao za 15,38 posto.

Manji pomak zabilježio je i HDZ 1990, koji bi po sadašnjim projekcijama trebao imati pet zastupnika, u odnosu na ranija tri. Time je i HDZ 1990 svoje učešće u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uvećao za 66,7 posto.

Stranka demokratske aktivnosti zadržala je isto stanje – imala je i do sada, a i ubuduće bi trebala biti zastupljena sa jednim zastupnikom u Parlamentu FBiH.

– Najveći gubitnici –

Najveći gubitnik prema sadašnjem stanju je Scoijaldemokratska partija (SDP) BiH koji bi trebao dobiti svega 13 zastupnika u odnosu na 28 koliko je imao u ovom mandatu. Time je SDP u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH izgubio 15 zastupnika ili čak 53,57 posto.

Ako ne bude nekih značajnijih promjena, na razini FBiH Stranka za BiH (SBiH) koja je do prije četiri godine na izborima osvojila devet zastupničkih mandata, neće imati poslanike.

Slično je i sa Narodnom strankom Radom za boljitak, koja prema sadašnjim rezultatima nema niti jednog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, a dosad je imala pet.

Isto je i sa Hrvatskom strankom prava (HSP) BiH, koja je do sada imala dva zastupnika, a prema dosadašnjim rezultatima općih izbora u BiH održanih 12. oktobra, predstavnici ove stranke neće ući u Parlament FBiH.

I Demokratska narodna zajednica (DNZ), ali i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji su do sada imali po jednog zastupnika u Parlamentu FBiH, prema dosadašnjim rezultatima, nisu prešli izborni prag i upitno je da li mogu računati na mandate u budućem sastavu tog zakonodavnog tijela.

– Nove parlamentarne stranke u FBiH –

Četiri nove stranke će biti zastupljene u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH – i to Demokratska fronta koja bi trebala dobiti 14 zastupnika, a po jednog zastupnika imat će Naša stranka, Bosnaskohercegovačka patriotska stranka (BPS) i Laburistička stranka BiH.

Time bi ukupan broj stranaka koje će participirati u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH trebao biti 10, dok je ih je u mandatu 2010.-2014. bilo 11.

Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati prostu većinu, koja broji 50 zastupnika.

(fokus.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime