Mogherini: Impresivan napredak BiH na evropskom putu

0
19

Image result for Mogherini: Impresivan napredak BiH na evropskom putu

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je danas u Sarajevu, nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, da je BiH napravila impresivan napredak na putu ka EU.

Navela je da u BiH postoje ohrabrujući trendovi u ekonomskom rastu koji se još ne osjete bitno na životima građana, ali je zemlja na pravom putu.

Mogherini je istakla da za EU od strateškog značaja da BiH nastavi napredovati ka članstvu istim intenzitetom koji je pokazan u protekle dvije godine.

Zvizdić je istakao da bi bez posvećenosti Mogherini Bosni i Hercegovini dinamika te zemlje na evropskom putu sigurno bila mnogo sporija.

Dodao je da ga posebno raduje da su poslije srdačnog i sadržajnog razgovora dobili istu takvu podršku svih EU institucija na realizaciji najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja BiH.

Mogherini je u Sarajevu održala sastanak sa predstavnicima političkih stranaka, potpisnicama reformske agende, javlja Arduana Pribinja, reporterka Al Jazeere.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a kazao je nakon sastanka da je ključni problem Mehanizam koordinacije koji nije zaživio.

Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB BiH) izjavio je da je “dijalog jedino sredstvo i način da idemo evropskim putem”.

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Igor Crnadak izjavio je da je u ovom momentu najveća opasnost za reforme i evropski put mogu da budu uzurpacija institucija i paralelizam.

Susret sa članovima Predsjedništva BiH

Na sastanku članova Predsjedništva BiH sa visokom predstavnicom istaknuto je kako je u interesu zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije je uvesti Zapadni Balkan u Evropsku uniju i podržati snažnije povezivanje regije u domenima ekonomije i infrastrukture, te jačanju regionalne saradnje i dobrosusjedskih odnosa.

Iskazana je podrška reformskim procesima i reformskom putu ka EU svakog od partnera Zapadnog Balkana.

Mogherini je, osvrnuvši se na aktuelnu političku situaciju u BiH, navela kako je upravo evropski put prilika da se sva otvorena pitanja brže rješavaju i da se BiH kreće naprijed.

Institucijama EU će svakako prenijeti poruku da, i pored postojećih problema, postoji snažna volja za napretkom i da je potrebno da bh. vlasti zajedničkim naporima i dijalogom zadrže pozitivni trend ka evropskim integracijama.

Članovi Predsjedništva BiH pozdravili su podršku EU tokom prošle godine prilikom razmatranja zahtjeva Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te izrazili očekivanje da će se ta podrška nastaviti i ubuduće u okviru napretka BiH na EU putu, posebno u postupku sticanja statusa kandidata.

Mogherini se susrela s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, te sa zamjenicima predsjedavajućeg Mirkom Šarovićem (C), Vjekoslavom Bevandom (D) i Igorom Crnadkom (D) [Anadolija]

U nastavku posete BiH Mogherini će se u sjedištu Delegacije EU-a sastati i sa političkim liderima iz bh. entiteta Republika Srpska, među kojima su predsednik RS-a Milorad Dodik i predsednik SDS-a Vukota Govedarica.

Mogherini je već posjetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Albaniju, a u BiH je trebala doći u četvrtak, ali njen avion zbog guste magle nije uspio sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, pa je posjeta prolongirana.

O posjeti Zapadnom Balkanu izvijestit će ministre vanjskih poslova EU 6. marta na sastanku Vijeća za vanjske poslove.

Višednevna turneja po Balkanu

Na početku balkanske turneje, posjetila je Podgoricu, a potom je otišla u Skoplje i Beograd.

Mogherini je pred dolazak u posjet Zapadnom Balkanu poručila kako je u interesu svih da mir u toj regiji bude jednom zauvijek zajamčen kako bi bio zajamčen i napredak prema članstvu u EU-u.

Istovremeno, uvjerena je da EU neće biti cjelovita sve dok njen dio ne budu zemlje Zapadnog Balkana.

“Radim sa željom da vidim napredak na reformskom putu svakog od partnera sa Zapadnog Balkana ka Europskoj uniji, kako bi bilo osigurano da taj proces neumoljivo napreduje. Regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi i dalje ostaju iznimno važni u ovom kontekstu“, rekla je Mogherini.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime