Modernizacija cesta: Projektom će biti obuhvaćena gradnja ceste Bihać-Bosanska Krupa

0
81

Bihać, Bosanska Krupa – Vlada Federacije i državna kompanija „Ceste FBiH“ užurbano rade na realizaciji projekta „Modernizacija magistralnih cesta u Federaciji“, za što će biti izdvojeno ukupno 300 miliona maraka (150 miliona eura). Vijeće ministara prošle sedmice odobrilo je 50 miliona eura za početnu fazu ovog projekta.

Način finansiranja

Projekt će finansirati međunarodne kreditne institucije poput Evropske investicijske banke (EIB), a s realizacijom bi se trebalo početi već sredinom naredne godine, potvrđeno nam je u Vladi FBiH.

Riječ je o projektu kojim bi do 2020. godine na svim kritičnim dijelovima u FBiH bila poboljšana sigurnost saobraćaja, odnosno, na ukupno 35 dionica u Federaciji u ukupnoj dužini od 290 kilometara.

Informaciju o pripremi realizacije projekta te načinu finansiranja potvrdio nam je i Ljubo Pravdić, direktor „Cesta FBiH“. On nam je pojasnio da je sada potrebno da Vlada poveća prihode „Cestama FBiH“ da bi se one mogle kreditno zadužiti i uredno vraćati kredite EIB-u, EBRD-u i Svjetskoj banci, koji bi trebali biti dio ovog projekta i koji će osigurati sredstva za gradnju.

– Mi već pregovaramo s međunarodnim kreditorima. Prije toga potrebno je riješiti naše prihode. Na tome radi Vlada. To je uvjet za implementaciju projekta – kaže Pravdić.

Gradnja tunela

Prema njegovim riječima, projekt podrazumijeva gradnju cesta i traka za spora vozila, rekonstrukciju postojećih saobraćajnica, gradnju obilaznica, tunela, ali i sanaciju šteta nastalih zbog poplava.

– Projektom će biti obuhvaćena gradnja ceste Neum – Stolac, južne obilaznice Mostara, prijevoja Karaula, ceste Bihać – Bosanska Krupa, a sredstva su predviđena i za sanaciju mostova i tunela. Ako dobijemo pozitivan odgovor, već početkom naredne godine krenuli bismo s rješavanjem imovinskopravnih odnosa – navodi Pravdić.

Vlada odobrila zaduženje kod banaka

Vlada FBiH je još prije mjesec prihvatila prijedlog Ministarstva prometa FBiH i odobrila kreditno zaduženje kod komercijalnih banaka u iznosu od sedam miliona maraka, koje će biti iskorištene za početak eksproprijacije i modernizaciju regionalnih prometnica. U toku se pregovori o modelu povećanja prihoda „Cestama“.

290 kilometara cesta bit će sanirano
Do 2020. godine trajat će radovi
35 saobraćajnica će biti sanirano
18 miliona KM za eksproprijaciju zemljišta
6 miliona KM za projektiranje

(usn.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime