Mobilna biblioteka za djecu povratnike

0
0

Sarajevo – Uz podršku Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta i Fondacije “Muharem Berbić” odnedavno je sa radom ponovo krenula Mobilna biblioteka i mobilno kino “Molly”, projekat snadbijevanja podrinjskih školaraca lektirama i osnovnim didaktičkim pomagalima  s ciljem kvalitetnijeg obrazovanja i postizanja boljih školskih rezultata.

Obzirom da u povratničkim mjestima Podrinja nema adekvatno opremljenih biblioteka kao i udžbenika i lektira iz nacionalne grupe predmeta, Organzacija Muslim Aid iz Sarajeva prepoznala je ovaj problem s kojim se suočavaju učenici i nastavnici u povratničkim mjestima Istočne Bosne  te je 2010. godine odlučila pokrenuti mobilnu biblioteku i mobilno kino “Molly”. Obzirom da je finansijska održivost projekta u ovoj školskoj godini došla u pitanje Uprava za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice je prepoznala važnost ovog projekta te zajedno sa Fondacijom Muharem Berbić u cjelosti preuzela njegovo finansiranje u školskoj 2015/16. godini.

Mobilna biblioteka i mobilno kino radiće na području Centralnog Podrinja, region Istočne Bosne, općine: Bratunac, Milići, Srebrenica, Vlasenica, Zvornik, Bijeljina, Osmarci i Sapna. Mobilna biblioteka „Molly“ ima oko 3500 djece korisnika u 30 osnovnih škola u udaljenim selima Centralnog Podrinja u Istočnoj Bosni sa knjigama lektire koja se obrađuje po nastavnom planu i programu FBiH, RS-a i kombinovanom programu FBiH i RS-a. Mobilna biblioteka će jednom mjesečno doći do svake škole na spomenutim općinama i omogućiti djeci korištenje lektira i drugih didaktičkih materijala. Ovim projektom podstiče se obrazovanje kroz promoviranje/podsticanje čitanja knjiga, društvene igre i druge edukativne materijale i aktivnosti. Pored toga tu je i 150 nastavnika koji koriste stručnu građu i priručnike za nastavnike. A sve to u cilju poboljšanja nastave i obrazovanja djece iz povratničkih mjesta u Republici Srpskoj. Biblioteka ima dozvolu za rad od Ministarstva prosvjete RS i podršku Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine. Zbog postojanja potreba za različitim sadržajima, npr. dokumentarnim, crno-bijeli, animiranim filmovima i sl na časovima „Medijske kulture“ u funkciji je i “Molly” mobilno kino. U sklopu mobilnog kina “Molly” će svake dvije sedmice posjećivati škole da bi prikazala djeci edukativne, crtane, dokumentarne filmove i dr. Molly posjeduje veliki broj obrazovnih DVD-a, dokumentarnih, dječijih i crtanih filmove, kao i 24 epizode serijala BHT-a “DOMAĆA LEKTIRA” koji pruža novi pristup izučavanju BiH književnosti i bosanske kulturne baštine.

Medina Mehmedović-Mulalić

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime