Mnoštvo masonskih simbola po Sarajevu

0
5012

a8-u-bivc5a1oj-dobrovoljackoj-uliciSarajevo – Iako nije poznata adresa službenih prostorija u Sarajevu, oni nas podsjećaju na mnoštvo masonskih simbola, pečata i znakova po fasadama i zidovima zgrada.  

 

Inače, Velika Loža BiH, administrativno-pravno rečeno, je slobodnozidarsko udruženje, zakonski registrovano, sa svojim statutom i odobrenim ciljevima djelovanja, mada se o tim ciljevima baš i ne govori javno. Sljedbenici Masonstva drugdje, pa tako i u BiH, naglašavaju da oni poštuju religiju koja je dominantna u državi u kojoj djeluju. Zbog specifičnosti BiH po tom pitanju, članovi ovdašnje lože na svojim sastancima, kako kažu, drže otvorene knjige Biblije, Kur’ana i Talmuda. Potonja se naravno odnosi na svete jevrejske spise, ali je zanimljivo da to u slučaju bh. Masonerije nije Tora nego Talmud, koji se često koristi kao sekundarna sveta knjiga u Judaizmu, odnosno knjiga mudrosti, dok se Tora najčešće smatra primarnom. Talmud je nešto popularniji kod onih koji se bave jevrejskom mistikom – Kabalom, nego Tora.

 

Iako nije poznata adresa službenih prostorija u Sarajevu, oni nas podsjećaju na mnoštvo masonskih simbola, pečata i znakova po fasadama i zidovima zgrada. U sjećanju na plodno prisustvo Masona u Sarajevu, ponajviše u Austrougarskom periodu, oni u svom predstavljanju koriste sliku poznatog masonskog simbola – kombinaciju trokuta i šestara, koji se nalazi uklesan visoko na zidu stare stambene zgrade u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici-(današnja ulica Hamdije Kreševljakovića), tačno nasuprot vatrogasnog doma.

 

To naravno ne znači da se radi o sugestiji kako su im prostorije možda tamo, jer su stare zgrade po Sarajevu pune raznih masonskih i srodnih obilježja. Na primjer, na rezbarenoj kapiji, kod kina Apolo u Mis Irbinoj ulici, također trokut i šestar.

 

A9

 

Nove i stare masonske pojave u Sarajevu

 

Pa dva mala obeliska, poput onih u velikim metropolama, samo umanjeni, na krovu općine Centar.

 

A2

 

Dva mini obeliska na krovu Općine Centar

 

Pa opet trokut i šestar u ulici Danijela Ozme,

 

A1 Kod ulice Danijela Ozme, šestar i trokut okrenut prema gore

 

Kod ulice Danijela Ozme, šestar i trokut okrenut prema gore

 

pa uz klesani kameni kip u udubljenju Centralne banke BiH, i tako dalje.

 

A6 šestar banka

 

Šestar banka

 

Inače, dva metalna crna kipa iznad ulaza u masivnu zgradu spomenute banke, iznad glave drže svjetiljke.

 

A 10 centralna-banka-bih

 

Centralna banka BiH

 

Prema nekim tumačenjima simbolizma tajnih društava, to bi mogla biti oznaka drugog tajnog društva, poznatijeg pod nazivom – Iluminati. Ta riječ potiče od latinskog korijena koji označava osvjetljenje ili prosvjetljenje nečega. Zbog toga kipovi navodno osvjetljavaju ulaz u banku. Da svakome bude vidljiv put do kredita i zaduživanja.

 

Staroegipatsko nadahnuće

 

Trokut i piramida, kao najčešći od svih masonskih vizuelnih obilježja, prema zvaničnim tumačenjima, valjda predstavljaju okvir za takozvano Horusovo oko, što je bilo staroegipatsko božanstvo. No, zašto ga baš koriste Masoni, te ima li posebnog značenja to što je neki trokut okrenut vrhom prema dole, a neki prema gore, iz Velike Lože BiH nisu željeli pojasniti. Nametnuta poslijeratna državna zastava BiH sa velikim trokutom, može proći kao masonska zastava, uz teorije zavjere ili bez njih, svejedno. Šestar i uglomjer, koji se često nalaze uz masonski trougao, uglavnom se vezuju za njihov domaći naziv, a to je – ‘slobodno zidarstvo,’ što je izravna asocijacija na sklonost građevinskim poslovima. Taj aspekt je dodatno zanimljiv zato što je Masonstvo u BiH prvi put službeno stiglo sa Austrougarskom imperijom, a taj period je označio izgradnju mnoštva novih i masivnih stambenih blokova po većini bh. gradova. U svakom slučaju, bilo ko može primjetiti zanimljive kipove, trokutove, male obeliske, neobične kamene statue na starim sarajevskim i mostarskim zgradama, samo treba pažljivo osmotriti sa ulice. Za ovu priliku nudimo seriju fotki masonskih simbola po starim sarajevskim zgradama.

 

A3

 

Nedefinisane okultne asocijacije u Bolničkoj ulici u Sarajevu

 

Veliki Orijent Istočne Evrope

 

Slobodna zidarska loža “Veliki Orijent Francuske” osnovana je 1772 godine. Danas je jedna od najrazvijenijih masonskih grupa. Ova loža je prisutna u Srbiji od 1909 godine. U martu 2011. godine, Beograd je bio prvi grad izvan Francuske gdje je održan kongres pod nazivom “Pariz 4,” uz lože “Velikog Orijenta Istočne Evrope.” Loža “Veliki Orijent Francuske” bila je navodno protivnik Nato bombardovanja Srbije i Crne Gore 1999 godine.

 

Najnoviji svjetski poredak” na sarajevskim ulicama

 

U Sarajevu smo nedavno fotografisali ovaj automobil koji, nimalo tajanstveno, na sebi ima veliki masonski grb, sa poznatim natpisom – Novus ordo Seclorum, na latinskom – ‘Novi Svjetski Poredak.’ Kako je poznato, taj natpis stoji na novčanicama američkog dolara. Možda je u pitanju zafrkancija, možda slučajnost, a možda i povezanost sa domaćom masonskom ložom. Auto je imalo domaće registarske tablice.

 

A5

 

 Parkiranje svjetskog poretka u Sarajevu

 

A4 Obrnuti i pravilni pentagrami na kapiji nekadašnjeg Olimpijskog Muzeja

 

Obrnuti i pravilni pentagrami na kapiji nekadašnjeg Olimpijskog Muzeja

 

A7 Šestar i trokut okrenut prema dole preko puta FIS-a

 

Šestar i trokut okrenut prema dole preko puta FIS-a

Amir TelibećirovićBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime