Mnogi Afganistanci spavaju na ulicama Atine

0
2

Afganistan, Benelux – U posljednja 24 sata u Grčku je ušlo više od 3.000 izbjeglica, a među njima je najviše Afganistanaca.

Grčka je od Evropske unije zatražila 480 miliona eura hitne pomoći za smještaj 100.000 izbjeglica, saopćeno je iz Vlade grčkog premijera Alexisa Tsiprasa.

Iz Brisela su u međuvremenu samo poručili kako razmišljaju o povećanju trenutne pomoći.

U posljednja 24 sata u Grčku je ušlo više od 3.000 izbjeglica, a među njima je najviše Afganistanaca koji ne mogu nastaviti putovanje pa sklonište traže u Atini, čiji su prihvatni centri puni.

Jedan dječak iz Afganistana na ulici, uz autić koji je dobio od volontera, na tren zaboravlja na stvarnost i uranja u svijet igre. Sa roditeljima spava ispod spomenika Tezeju, antičkom heroju, na otvorenom, bez skloništa.

„Otvorite nam granice, ne možemo živjeti u parku. Ovdje smo osam dana, imam tri sina, razbolijevaju se. Pustite nas da nastavimo put“, govori jedna izbjeglica iz Afganistana.

Neki su pokušali nastaviti i ući u Makedoniju. Afganistanac Kasimi je bio na granici, ali se vratio i kaže kako će čekati dok se ona ponovo ne otvori.

„Prodali smo sve što smo imali u Afganistanu da bismo došli u Evropu. Ovo je veoma opasan put, vidio sam kako se djeca utapaju u moru“, govori.

Razmještaj u druge gradove

Atinjanka Ramadi pomaže koliko može, volonteri kažu kako je takvih premalo u glavnom gradu Grčke posljednjih dana, jer broj izbjeglica raste.

„Stvarno mi se slama srce kada vidim ljude i djecu da žive u ovakvim uvjetima. Neprihvatljivo je da se granice zatvaraju“, kaže ova Grkinja.

Maria Kondigalino, volonterka organizacije Vojska spasa, objašnjava kako su Afganistanci ostali zarobljeni u Grčkoj, u kojoj ne žele ostati.

„Ostalo je zarobljeno 27.000 ljudi i čekamo da ih još dođe. Imamo bolesnu djecu, trudnice, djecu koja putuju bez pratnje. Situacija je teška i ne znamo kako će se ovo završiti“, dodaje.

Stari aerodrom sada je pretvoren u izbjeglički centar. U njemu je 1.200 ljudi, mjesta više nema, iz Atine javlja reporter Al Jazeere Đorđe Kostić.

„Ispred starog aerodorma izbeglice iz Avganistana čekaju u redu za hranu. S jedne strane su muškarci, sa druge žene i deca. Volonteri koji rade ovde kažu nam da izbeglice na hranu čekaju i po nekoliko sati“, navodi on.

Vlada premijera Tsiprasa za sada nema rješenje za izbjegličku krizu. Zatvaranje morske granice sa Turskom nije opcija, ali se razmatra mogućnost da se Afganistanci, koji sada ne mogu dalje, premjeste i u druge gradove Grčke.

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime