Mladićev svjedok: Hoće li Tužilaštvo BiH otvoriti istragu protiv Radojčića za ubistva Sarajlija?

0
4

140630044.1_mnSarajevo, Holandija – U nogometnoj ueforiji gotovo je nezapaženo u našoj javnosti prošlo svjedočenje bivšeg komandanta 1. Ilidžanske brigade, pukovnika Vladimira Radojčića koji je, pojavljujući se u Haškom tribunalu kao svjedok odbrane Ratka Mladića, prilično otvoreno govorio o granatiranjima opkoljenog Sarajeva modifikovanim avio bombama, te o ubijanju civila.

Između ostalog, Radojičić je govorio o raketiranju Radio-televizije Sarajevo 28. juna 1995. godine. Ta medijska kuća je, po njemu, bila “televizija Prvog korpusa Armije BiH” i širila je “najcrnju propagandu” protiv srpske vojske iz čega proističe da je predstavljala legitimnu vojnu metu.

“Lično sam prisustvovao lansiranju. Vidio sam da je pogodila televiziju i bio sam sretan zbog toga”, opisao je svjedok incident u kojem je jedna osoba poginula a njih 28 ranjeno.

Gađali školu, pogodili kuću

Radojčić je potvrdio da je naredio gađanje naselja Hrasnica 7. aprila 1995. godine, kada je razorena privatna kuća i u njoj ubijena jedna žena, a ranjene još tri osobe. Svjedok je objasnio da je cilj bila škola “Aleksa Šantić”, gdje su navodno obučavani specijalci Armije BiH!

Zbog tog “promašaja” i “uspješnog pogotka” u zgradu televizije, Radojčić bi mogao biti predmet krivičnog gonjenja, pa je na početku zasjedanja upozoren od Haškog suda da “nije obavezan da odgovara na pitanja koja bi ga mogla inkriminirati”. No, Radojičić se nije dao zbuniti, nastavio je da govori.

Osim za Hrasnicu i raketiranje RTV Sarajevo, Radojičić bi još najmanje morao odgovarati za granatiranje Alipašinog Polja kada je stradalo i dvoje djece. Naime, tokom 1995. godine, građane Sarajeva pripadnici Vojske Republike Srpske su ubijali i modifikovanim avio napravama.

Prošle godine prijevremeno oslobođeni ratni zločinac, jedan od lidera bosanskih Srba, Momčilo Krajišnik, je ove smrtonosne naprave naručivao preko Milorada Motike, direktora jedne vojne fabrike u Srbiji.

Vladimir Radojčić 12. juna 1995. godine, obavještava komandu Sarajevsko-romanijskog korpusa da posjeduju lanser koji može lansirati avio bombe od 100. i 250. kilograma.

Deset dana kasnije, sa tog lansera, iz Nedžarića je ispaljena avio bomba koja je u četvrtak 22. juna 1995 godine, pala među civile dok su čekali dolazak cisterne sa vodom u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Tom prilikom avio bomba je ubila dvogodišnju Almedinu Burek Barbi i 17-godišnjeg Dženana Raonića.

“Mala Almedina živjela je godinu, deset mjeseci i 17 dana, a onda su četnici ispalili modifikovanu avio bombu”, napisao je novinar Oslobođenja Dragan Stanojlović u svom tekstu te 1995. godine, opisujući užas u kojem se našla porodica Burek koja je dugo čekala da se rodi djevojčica, njihova ljubimica Almedina.

Tužilaštva ostala nijema

Još nema reakcije nadležnih tužilaštava na Radojičićeva priznanja u Haškom tribunalu. Klix.ba je kod Državnog tužilaštva zatražio informacije o tome da li se protiv Radojičića vodi istraga, odnosno u kojoj je fazi. No, odgovor nismo dobili.

Da li će nadležna tužilaštva u BiH, uključujući i Tužilaštvo BiH, reagirati i pokrenuti istragu protiv Radojičića koji je nedvosmisleno priznao zločin, ostaje samo nada.

“Radojičić, koji je bio komandant ilidžanske brigade, sada je, braneći svoga generala Ratka Mladića priznao zločine u njegovu korist, što se vidi i u upozorenju sudskog vijeća koje smatra da bi Radojičić mogao odgovarati. Nažalost, izgleda da naša tužilaštva, uključujući i Državno tužilaštvo, Radojičića nemaju u svojim bazama ni kao mogućeg osumnjičenog. Ja sam još 2012. godine ukazao na Radojičića u svome filmu ‘A bili su sam djeca’. No, iz tužilaštva su do danas ostala nijema”, kazao je za Klix.ba istraživač i publicista Avdo Huseinović.

Iskaz bivšeg komandanta Ilidžanske brigade Vladimira Radojčića od značaja je za najmanje dva udružena zločinačka poduhvata za koje se Ratko Mladić tereti – prvi koji se odnosi na artiljerijski i snajperski teror nad građanima Sarajeva i drugi na uzimanje pripadnika UN za taoce, prenosi Sense.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime