Mladić izbačen iz sudnice, aplauzom pozdravio pohvale svjedoka na svoj račun

0
3

Ratko MladicSrebrenica, Holandija  ̶  U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu svjedok odbrane Vojo Kuprešanin je rekao da će optuženi ući “kao pozitivac u srpsku istoriju” zato što je “branio srpski narod” tokom rata u BiH, javio je BIRN – Justice Report.

“Istina je da je ovaj general koji sjedi ovdje stao datog časa da brani srpski narod a svi drugi generali jugoslovenske vojske su pobjegli. Da nije bilo ovog generala koji sjedi ovdje, srpskog naroda ne bi bilo ni u tragovima u BiH. Zato je srpski narod zahvalan generalu Mladiću i za vjek-vjekova će ga pominjati i ući će kao pozitivac u srpsku istoriju”, kazao je Kuprešanin.

Ove riječi optuženi Mladić popratio je aplauzom, zbog čega ga je predsjedavajući sudija Alphons Orie uklonio iz sudnice.

Svjedok Kuprešanin, koji je bio visoki zvaničnik Srpske demokratske stranke u Bosanskoj Krajini, potvrdio je da su srpske snage u julu 1992. ubile 68 ljudi koji nisu srpske nacionalnosti u selu Briševo kod Prijedora.

On je rekao je da je od hrvatskih žena iz Briševa čuo da su vojnici počinili zločin nad civilnim stanovništvom.

“Istina je da nisu kažnjeni za to”, kazao je, tvrdeći, međutim, da se zlodjelo navedeno u optužnici protiv Mladića nije dogodilo tokom operacije Vojske Republike Srpske.

Na sugestiju tužioca da je svjedok u ranijim izjavama rekao da je o tom masovnom ubistvu obavijestio Mladića, Kuprešanin je kazao: “Nije tako. Koliko se sjećam, ja sam obavijestio generala Talića a ne Mladića.”

Zastupnik optužbe na to je uzvratio da je Kuprešanin uoči suđenja Momiru Taliću kazao da nije informisao njega već Mladića, a da sada, u korist Mladićeve odbrane, tvrdi suprotno.

“Vi ne govorite istinu”, tvrdio je tužilac.

“Ja ne mogu sada da se sjetim koga sam obavijestio”, odgovorio je Kuprešanin.

Zastupnik optužbe je tvrdio da je u ranijim izjavama Kuprešanin odgovornost za formiranje logora u Prijedoru prvo pripisao vrhu Republike Srpske a zatim na suđenju Radovanu Karadžiću promijenio iskaz i kazao da su odgovorne bile lokalne vlasti.

“Meni je Karadžić rekao da nema veze s logorima i da su to radile neke budale tamo”, izjavio je Kuprešanin.

Kao uzrok rata, Kuprešanin je označio deklaraciju o nezavisnosti BiH, koju su muslimani i Hrvati usvojili u oktobru 1991. bez prisustva srpskih poslanika. Za tu je deklaraciju rekao da je bila “protivustavna” i da je “ponizila srpski narod”.

Iskaz na suđenju Mladiću Kuprešanin će završiti sutra, 16. decembra.

Ratka Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), optužnica tereti za genocid počinjen u Srebrenici, progon muslimana i Hrvata širom BiH koji je u sedam opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

(Fena)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime