Mladić , Hadžić , i Tolimir u Sudnici

0
32

Tribunal-zgrada1710Foča, Srebrenica – Naredne sedmice se nastavlja izvođenje dokaza odbrane Ratka Mladića, a u sredu će se u sudnici na konferenciji o stanju u žalbenom postupku pojaviti jedan od njegovih najbližih ratnih saradnika – general Zdravko Tolimir. Dokazni postupak odbrane Gorana Hadžića nastavlja se iskazom dvojicom ministara ratne vlade Srba u Hrvatskoj

Dokazni postupak odbrane Ratka Mladića nastavlja se u ponedeljak kada će iskaz okončati Mile Ujić, ratni opštinski funkcioner srpske opštine Rogatica, koji poriče sistematičnost zločina nad nesrbima u tom gradu i odgovornost prebacuje na ljude “pomućenog uma bez ičije komande”. Nakon njega, uslediće iskazi još pet svedoka iz opština istočne BiH.

Prvi bi na klupi za svedoke trebalo da se pojavi Radojica Mlađenović, bivši predsednik izvršnog odbora opštine Foča. On je u izjavi timu odbrane negirao zločine nad tamošnjim Muslimanima, navodeći da su napuštali grad “pod okriljem noći bez ikakvog proterivanja od strane Srba”. Nastojeći da amnestira vojsku i optuženog Mladića od zločina u fočanskim zatočeničkim objektima naveo je da je sportska dvorana “Partizan” bila u nadležnosti policije, a KP dom Foča u rukama Ministarstva pravde.

Nakon njega, svedočiće nekadašnji načelnik štaba Rogatičke brigade Milovan Lelek koji je na suđenju Radovanu Karadžiću negirao postojanje logora u Rogatici. Tvrdio je da je u srednjoj školi “Veljko Vlahović” postojao centar za civile koji su se plašili da ostanu kod svojih kuća, a u “Rasadniku” vojni zatvor za osumnjičene svih nacionalnosti.

U sudnicu će zatim ratni predsednik opštine Milići Tomislav Savkić koji je na suđenju Karadžiću negirao srebrenički genocid, navodeći da je u julu 1995. godine u brdima iznad Konjević Polja video leševe 2.000 Muslimana iz Srebrenice koji su poginuli prevashodno u međusobnom okršaju. Pucali su, tvrdio je, jedni na druge greškom jer tokom noći nisu videli ko je s druge strane nišana. U izjavi timu Mladićeve odbrane Savkić je sugerisao da je većina Muslimana tom prilikom poginula u sukobima sa Srbima, a u razgovoru sa braniocima je negirao i zločine na području Vlasenice i Milića tokom celog rata.

Srpski vojnik iz Foče Trivko Pljevaljević će, sudeći po izjavi odbrani, svedočiti da u tom gradu Muslimani nisu, kako tvrdi tužilac, zatvarani u logore već “zbrinjavani” u sportsku dvoranu “Partizan” i KP dom. Radna nedelja na suđenju Mladiću trebalo bi da bude zaključena iskazom vozača bratunačkog preduzeća “Vihor” koji je bio angažovan na prevozu muslimanskih civila iz Srebrenice ka Kladnju u julu 1995. godine, a zatim je iz Potočara u Bratunac prevozio zarobljene muškarce koji su kasnije likvidirani. U izjavi timu odbrane je sugerisao da su operaciju ukrcavanja i transporta zarobljenika vodili policajci a ne vojnici.

Suđenje bivšem premijeru SAO Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Goranu Hadžiću biće nastavljeno takođe u ponedeljak. Odgovornost optuženog za zločine nad Hrvatima ne poziv odbrane bi trebalo da negiraju dva bivša ministra njegove ratne vlade.

Novu hašku rutinu u kojoj se u sudnicama pojavljuju samo Mladić i Hadžić naredne sedmice će “narušiti” general Zdravko Tolimir u čijem predmetu je za sredu zakazana konferencija o stanju u žalbenom postupku. Tolimir bio bezbednjak Mladićevog Glavnog štaba i prvostepenom presudom je zbog genocida u Srebrenici osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Sledeća radna sedmica biće skraćena jer se u petak 24. oktobra, na Dan UN neće raditi.

(sense-agency.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime