Mladić će biti svjedok Odbrane Radovana Karadžića

0
4

indexHoladnija – Haški tribunal prihvatio je zahtjev Radovana Karadžića da se Ratku Mladiću uruči nalog koji će ga obavezati da svjedoči u njegovu korist u januaru ove godine.

Sudsko vijeće naložilo je Mladiću da se, uprkos protivljenju njegovih branilaca, u januaru naredne godine pojavi kao svjedok Odbrane Radovana Karadžića.

“Mladić se nalazi u jedinstvenoj poziciji da svjedoči o tome kakve je informacije proslijeđivao Karadžiću o mnogim incidentima iz optužnice. Stoga smatramo da postoje osnovi za njegovo pozivanje”, rekao je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon.

Karadžić je tražio da Mladić svjedoči u njegovu korist kako bi mogao sudijama prenijeti da “nikada nije postojao plan vojske i policije Republike Srpske o proganjanju nesrpskog stanovništva”.

“Mladić, kao komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), svjedočit će o tome da udruženi zločinački poduhvat iz optužnice nikada nije postojao i da me nikada nije informisao da su zatvorenici iz Srebrenice ubijani”, rekao je Karadžić.

Mladić je u maju ove godine odgovorio da mu zdravstveno stanje ne dozvoljava da svjedoči, a i da bi u slučaju da bude primoran bilo prekršeno njegovo pravo da sam sebe ne inkriminira.

Sudsko vijeće je odbilo ove primjedbe, istaknuvši da se na Karadžićevom suđenju “ne bave Mladićevom krivicom”.

U odvojenim postupcima, Karadžiću se, kao predsjedniku Republike Srpske, i Mladiću, kao komandantu VRS-a, sudi za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime