Mladić: Broj riječi nije prekoračen

0
22

Mladić: Broj riječi nije prekoračen

Srebrenica, Holandija – Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od Raspravnog vijeća da odbaci zahtjev da završni pisani podnesak Optužbe u postupku protiv Ratka Mladića bude odbijen zbog prekoračenja broja riječi.

Tužioci tvrde da nisu prekoračili granicu od 300.000 riječi za završni podnesak, koju su odredile sudije.

Odbrana Mladića zatražila je da završni podnesak Optužbe bude odbijen, tvrdeći da je tužilaštvo zloupotrijebilo anekse završnog podneska, koje nije uključilo u ukupan broj riječi.

Po Odbrani, samo jedan aneks ima 90.000 riječi, a čitav završni podnesak Optužbe čak 390.000 riječi.

U današnjem odgovoru, tužioci Alan Tieger i Peter McCloskey uzvratili su da aneksi nisu argumentativne prirode i da su u njima iznjeti podaci koji se mogu naći i u glavnom dijelu završnog podneska, što znači da su već ubrojani u dozvoljeni broj riječi.

Alternativni zahtjev Mladićevih branilaca bio je da sudije vrate završni podnesak tužilaštvu i nalože mu da dokument ispravi i da ga ponovo podnese u skladu sa propisima suda.

U osvrtu na taj zahtjev, tužioci su, iako smatraju da je neopravdan, izrazili spremnost da, ako sudije prihvate tumačenje Odbrane, iz završnog podneska uklone komentare koji objašnjavaju statističke podatke i ponovo ga podnesu.

Zahtjev Odbrane, zastupnici Optužbe su, inače, nazvali “pretjeranim”.

General Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Prema okvirnom planu Tribunala, prvostepena presuda Mladiću trebalo bi da bude izrečena do novembra 2017.

(detektor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime