Mladi Palestinci: Izrael je život učinio paklom

0
48

Al Jazeera je pitala mlade Palestince da li je trenutno nasilje prethodnica nove intifade.

U septembru su jevrejski doseljenici uz podršku izraelskih sigurnosnih snaga napali kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Ovaj događaj je izazvao proteste širokih razmjera protiv izraelske okupacije i politika u Jerusalemu čiji je cilj podijeliti Al-Aksu i izolovati Palestince koji tamo žive. Izraelske sigurnosne snage, naoružane vojnim oružjem i jevrejski doseljenici naoružani automatskim oružjem, usmrtili su desetke Palestinaca. Osim toga, dogodilo se i nekoliko napada Palestinaca naoružanih kuhinjskim noževima na Izraelce.

Prema zvaničnim izraelskim i palestinskim podacima, do sada su ubijena 44 Palestinca i osam Izraelaca.

Al Jazeera je pitala nekoliko palestinskih studenata i bivših studenata šta oni misle i kako vide trenutno nasilje, te da li je ono prethodnica nove intifade.

Studenti su iznijeli svoje kritike po pitanju vodstva palestinskih vlasti i pitali su se da li Palestinska samouprava treba nastaviti pregovore sa Izraelom, s obzirom da veliki broj Palestinaca izraelski pristup pregovorima vidi kao “jednu veliku igru koju igraju”.

Lina Khattab (19)

Lina je izbjeglica iz Jerusalema. Studira na Univerzitetu u Birzeitu i trenutno živi u Ramallahu. Članica je Demokratsko-progresivnog studentskog bloka na univerzitetu. Izraelska vojska ju je uhapsila prošle godine jer je učestvovala u protestu kojim se zahtijevalo oslobađanje palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora. Izrečena joj je zatvorska kazna i provela je šest mjeseci u zatvoru.

“Mi protestujemo protiv Izraelaca zbog onog što su nam učinili. Oni su naš život učinili paklom. Ne možemo se slobodno kretati, ne možemo putovati, ne možemo ići na posao ili u školu.”

“Osim toga, oni stalno pokušavaju napasti i uništiti džamiju Al-Aksu i druga muslimanska i kršćanska sveta mjesta. Dječaka Alija Dawabsheha i  Mohammeda Abu Khdeira su žive spalili, i ubistva mladića i djevojaka nam po milioniti put dokazuju da će Izrael zauvijek biti naš neprijatelj. Da, Jevreji imaju prava u Palestini, ali samo kao Jevreji, a ne kao grupa koja je svoje postojanje zasnovala na eliminiranju nas. Kako možemo živjeti sa takvim programom?”

“Ne možemo biti u miru sa državom koja je osnovana na našoj teritoriji. Ovo je rasistička država. Tretiraju nas kao manje vrijedne, pucaju na nas s namjerom da ubiju, često bez ikakve provokacije. Uništavaju naše maslinike, i drže hiljade nas u zatvorima bez optužnica. Dostigli smo tačku ključanja s njima.”

Mohammad Zaid (23)

Mohammad studira računovodstvo na Univerzitetu u Birzeitu i član je studentske asocijacije Islamski blok.

“Osjećamo da je naša dužnost podržati pravo naših zajednica da iskažu bijes zbog izraelskih napada na džamiju Al-Aksa, na Jerusalem i širom Zapadne obale. Veoma smo ljuti što Izraelci hladnokrvno i sa potpunom nekažnjivošću ubijaju nedužne civile. Iz tog razloga podržavamo izbor našeg naroda da ustane protiv izraelske agresije i njihovih napada na naša sveta mjesta.”

“Istovremeno, mladi studenti svih političkih uvjerenja su većinom izgubili nadu u sposobnost Palestinske samouprave da postigne mir s Izraelom. Iako želimo mir i sigurnost za naš narod, za Izrael, mir samo znači da uvijek mora ići na našu štetu. Izraelska ideja mira zapravo se svodi na ubijanje nas i gradnju jevrejskih naselja na ukradenoj palestinskoj zemlji.”

Bayan Iseed (19)

Bayan je iz Jerihona, a studira na Univerzitetu u Birzeitu.

“Kao studentica, u okviru škole, aktivno podržavam pravo mog naroda na mir i slobodu. Ali u ovom stadiju, mislim da neće biti mira između nas i Izraela. To je zato što smo 22 godine nakon takozvanog Mirovnog sporazuma iz Osla u lošijoj poziciji nego što smo bili. Iskustvo nas je naučilo da je mir s Izraelom beskoristan i gubitak vremena.

“Smatram da ono što je silom oteto, silom mora biti i vraćeno. Mi Palestinci nismo slabi. Mi smo snažan narod i možemo se oduprijeti izraelskoj okupaciji na mnogo različitih nivoa.”

Majd Shanaa (21)

Majd je iz Jenina i nedavno je diplomirao grafički dizajn na Univerzitetu Al-Najah i bavi se slikarstvom.

“Izrael je bez sumnje, naš neprijatelj, ali da bismo se suprotstavili ovom neprijatelju, prvo moramo promijeniti vodstvo. Štaviše, osim što nas Izrael sistematski podvrgava nasilju i spletkama, Palestinska samouprava nas također ograničava, ne poštuje nas i represivna je prema nama.”

“Što se mira s Izraelom tiče, mi Palestinci ne smijemo vjerovati Izraelcima jer u Izraelu nije na snazi jevrejstvo već cionizam. Nama Jevreji ne smetaju, mi imamo problem sa cionistima koji nas žele uništiti i oteti nam zemlju. Prema tome, i na osnovu naše trenutne situacije, mislim da je mir s Izraelom nemoguć.”

Mutaz al-Nazer (23)

Mutaz je iz Hebrona i nedavno je diplomirao političke nauke na Univerzitetu u Hebronu. Volontira u palestinskom Crvenom polumjesecu.

“Nažalost, ovo što danas vidimo nije prava intifada. Prije je to spontana reakcija na izraelski napad na Al-Aksu i ciljano ubijanje mladih Palestinaca. Mislim da bi intifada sada bila kontraproduktivna za nas jer nismo još spremni za nju.”

“Moramo bolje isplanirati veću i organizovaniju intifadu kojom ćemo istjerati izraelsku vojsku iz naše domovine jednom za sva vremena. Ali trenutno nas palestinsko vođstvo ne može povesti tim putem. Mislim da će se morati pojaviti novi, mlađi lideri koji će izvesti Palestince iz ove noćne more s Izraelom.”

Mariam Hamarshes (25)

Mariam je iz Jenina i nedavno je diplomirala pravo na Univerzitetu Al-Najah.

“Mi, Palestinci znamo da je Izrael naš neprijatelj koji nas svakodnevno ponižava, ali mislim da je još veće poniženje to što se Palestinska samouprava potpuno pokorava Izraelu.”

“Mladi Palestinci izlaze na ulice u znak protesta, gdje ih Izraelci ubijaju, zato što su pod velikim pritiskom i došli su do tačke kada nemaju šta izgubiti.”

“Iz tog razloga ja podržavam treću intifadu jer moramo naći izlaz iz ove situacije, čak i ako ćemo pri tome sve staviti na kocku.”

Tamara Habaybeh (23)

Tamara je iz Nablusa, i nedavno je diplomirala žurnalistiku na Univerzitetu Al-Najah.

“Mislim da ovo što se danas dešava u Palestini nije intifada, već “ustajanje protiv”. To se dešava zato što su ljudi, posebno mladi, dostigli tačku gušenja, i u političkom i u ekonomskom smislu. Ljudi osjećaju potrebu da se oslobode frustracija s obzirom da se ne nadaju boljoj budućnosti.

“Iako ne podržavam treću intifadu zbog neravnomjerne raspodjele moći između nas i Izraela, mislim da ćemo biti u ratu s Jevrejima u Palestini zauvijek. Iako tako mislim, ne smeta mi ideja mira s Izraelom, ali mislim da oni ne žele mir s nama. Izraelci ne žele mir. Sva njihova priča o miru je velika igra koju igraju.”

Izvor: Al Jazeera

Source: Islamski svijet



Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime