Mladi muskimani: Promocija zbornika “Genocid nad Bošnjacima 1992-1955)”.

0
3

f788379f39b2d5d6a4d18818f3633fb5_XLSarajevo, Konjic, Kozarac – Udruženje ”Mladi muslimani” treću godinu za redom 9. januar obilježava kao Dan genocida nad Bošnjacima. Ove godine Dan genocida bit će obilježen promocijom zbornika radova sa naučnog skupa koji je odžan 22. decembra 2012. godine. Zbornik pod nazivom ”Genocid nad Bošnjacima 1992-1995.” promovirat ćemo 9. januara u Sarajevu, Konjicu i Kozarcu. Promotori Zbornika u Sarajevu bit će: prof. dr. Džemal Najetović i mr. Muharem Omerdić. U Konjicu Zbornik će promovirati Avdo Huseinović i Benjamin Mušinovć, a u Kozarcu mr. Jasmin Medić i Anes Džunuzović.

Devetog januara 1992. godine samozvana ”Skupština srpskog naroda u BiH” donijela je odluku o formiranju tzv. ”Srpske republike BiH”. Ovim činom srpsko rukovodstvo u BiH , predvođeno SDS-om, a pod mentorstvom iz Beograda, obznanilo je agresorske i zločinačke namjere prema lojalnim građanima BiH bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Devetoh januara 1992. godine u funkciju je stavljena genocidna namjera agresora, a što je već do kraja ove godine rezultiralo genocidom nad Bošnjacima u istočnoj Bosni, zatim u Krajini, ali i drugim krajevima BiH gdje su jakom vojnom silom agresori uspjeli doći na vlast. U prvoj godini agresije ubijen je najveći broj civila Bošnjaka, Hrvata, Srba lojalnij državi BiH, Roma i drugih naroda. Broj ubijenih se mjeri u desetinama hiljada. Silovano je više hiljada žena, protjerano stotine hiljada ljudi, zatvoreno u koncentracione logore više od 50.000 nesrba lojalnih državi BiH. Srušene su sve džamije i drugi vjerski objekti IZ koji su se našli na okupiranoj teritoriji.

Zbog posljedica do kojih je doveo 9. januar 1992. godine Udruženje ”Mladi muslimani” smatra da je ovo datum koji se u bošnjačkim institucijama, među bošnjačkim narodom treba obilježavati kao Dan genocida. A rukovodstvu manjeg entiteta koji slavi ovaj dan kao svoj rođendan preporučujemo da se zbog posljedica koji je proizvela odluka od 9. januara 1992. godine, te zbog činjenice da je tog dan izvršen državni udar na ustav tadašnje države i njene republike BiH i napravljena nelegalna tvorevina koju niko nije priznao do Dejtona, promjene svoj rođendan u stvarni datum nastajanja manjeg entiteta kao dijela suverene i nezavisne BiH, odnosno, da datum potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma obilježavaju kao svoj rođendan.

(akos.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime