Mladi iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke učili o pametnoj upotrebi energije

0
6

Mladi iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke učili o pametnoj upotrebi energije

Mostar, Sarajevo, Banja Luka – U okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” održani su edukativno-zabavni događaji u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci na kojima su se posjetitelji zabavili i dobili korisne savjete i informacije o efikasnijoj upotrebi energije, značaju energetske održivosti i zaštiti životne sredine. Događajima je nazočilo približno 4.000 posjetitelja, a najviše djece i mladih.
S ciljem boljeg razumijevanja energetske efikasnosti kod djece i mladih, događaji su održani pod sloganom ”Lajk za pametnu energiju” u prazničnom duhu i ambijentu, a zaštitno lice ove edukativne kampanje profesor Atom je na zanimljiv i zabavan način davao savjete o načinima pametne upotrebe energije u svakodnevnom životu.

Mališani su kroz kviz znanja pokazali znanje i osvajali brojne nagrade, a putem Facebook stranice profesora Atoma najsretniji će imati priliku osvojiti i specijalni poklon – novi bicikl. U sklopu kampanje razvijena je edukativna igra uz pomoć koje djeca i mladi na zabavan način otkrivaju načine uštede energije u svom domu, dvorištu i školi, a dostupna je na www.lajkzapametnuenergiju.ba.

”Prekomjerno korištenje energetskih izvora predstavlja veliki problem za cijelu planetu, a obzirom da mladi lakše prihvaćaju nove načine razmišljanja, edukativnom kampanjom prvenstveno mladim osobama želimo poslati važne poruke i savjete o načinima uštede i upotrebe obnovljivih izvora energije. Mladi na taj način uče i mogu zagovarati promjene za bolju i sigurniju budućnost svih nas.” – kazao je voditelj sektora za energiju i okoliš u UNDP-u Sanjin Avdić.

Projekt ”Zeleni ekonomski razvoj” je petogodišnji projekt koji u Bosni i Hercegovini implementira UNDP u suradnji sa Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Cilj projekta je stvoriti uvjete za investicije u projekte energijske efikasnosti, povećati broj ”zelenih radnih mjesta” i doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka povećanju gospodarskog napretka.

”Povećana energijska efikasnost, naročito u sektoru zgradarstva i prometa, a o industriji da i ne govorimo, rezultira smanjenjem troškova onečišćenja okoliša i boljom zaštitom zdravlja stanovništva. Želimo ukazati građanima da je efikasnija upotreba energije najjeftiniji način smanjivanja potrošnje energije, štednje novca koji izdvajamo za energiju i smanjivanje zagađenja. Energijska efikasnost znači unaprjeđenje kvalitete života, te stoga brojnim aktivnostima educiramo javnost kako bi smanjili potrošnju energije u svom domu i svakodnevnom životu, te postali energijski efikasni.” – kazao je Safet Harbinja, direktor Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Prema riječima Srđana Todorovića, direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti RS, prekomjerna upotreba energetskih resursa predstavlja ozbiljan problem u svijetu pa je veoma važno da se promijene navike i svijest građana.

”Kontinuirano informiranje o energetskoj održivosti vodi ka tome da građani prepoznaju značaj efikasnijeg korištenja energije za ekonomski i socijalni razvoj. Zadovoljstvo nam je sudjelovati u ovom projektu jer ovakvim i sličnim aktivnostima doprinosimo očuvanju planete.”- dodao je Todorović.

U protekle dvije godine u okviru projekta je implementiran sistem praćenja potrošnje u više od 1.500 javnih objekata u BiH, izvršena provedba detaljnih energetskih pregleda za preko 120 objekata širom BiH, te su provedeni infrastrukturni radovi poboljšanja energetske efikasnosti na 42 javna objekta čija je ukupna vrijednosti iznosila preko 5 milijuna KM. U tijeku 2015. godine provedeni su radovi na 25 objekata u BiH.

Značaj ovog projekta prepoznali su i potvrdili kroz suradnju na istome i Unsko-sanski kanton, Srednjobosanski, Tuzlanski, Zapadnohercegovački kanton, Kanton 10, Sarajevski kanton i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

(manager.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime