Mladi bračni parovi u Sarajevu će od vlade dobiti po 2.000 KM za subvencije kupovine stana

0
144
Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša objavilo je Nacrt rang-liste kandidata koji ispunjavaju uslove po Javnom pozivu za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih. Na ovoj listi nalaze se ukupno 272 kandidata koja ispunjavaju uslove, kao i 126 njih čije prijave su odbačene.

Podsjetimo da nova odluka vlasti u Sarajevu nalaže da se ukupna sredstva od 550.000 KM raspodijele na sve podnosioce zahtjeva za subvencioniranje, a da pri tome iznos koji dobiju ne može biti veći od 10.000 KM. Međutim, sudeći prema predstavljenoj rang-listi kandidata, teško da iko može očekivati da će dobiti i blizu 10.000 KM.

Kada se ukupna sredstva od 550.000 KM iz budžeta Vlade KS raspodijele na 272 kadidata koji ispunjavaju uslove, to znači da će svaki od njih dobiti po 2.022 KM subvencija.

S obzirom na to da cijena prosječnog stana u novogradnji iznosi otprilike 2.700 KM po kvadratu, kao i da prosječna cijena stana u staroj gradnji u Sarajevu iznosi blizu 2.000 KM, mladi bračni parovi teško mogu kupiti i kvadrat stana od pomoći Vlade KS.

Podsjetimo da prema novoj odluci mladi bračni parovi nemaju pravo na subvenciju ukoliko kupuju stan ili kuću čija cijena prelazi 100.000 KM.

Ministar prostornog uređenja KS Faruk Kapidžić potvrdio je za naš portal da prema sadašnjem stanju mladi bračni parovi imaju po 2.022 KM subvencija za kupovinu stana.

“Planiram da prikupim još sredstava za subvencioniranje. Mislim da neće ostati na 550.000 KM. Moguće je da prikupimo znatno više sredstava, ali prije decembra sigurno neće biti isplate”, kazao nam je nadležni ministar.

Podsjetimo da je prošle godine 459 mladih bračnih parova iz KS dobilo subvencije od 10.000 KM za rješavanje stambenog pitanja.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime