Mladi Bošnjaci zapostavljeni

0
3

6884dan-mladih1Kosovo – Čime se mladi Bošnjaci bave nakon nastave? Da li imaju hobi? Da li imaju dovoljno mogućnosti za lična usavršavanja? Učestvuju li u kulturnim aktivnostima? O tome su novinari Radio Kosovo 2 razgovarali sa pojedincima iz Peći, Prizrena i Mitrovice, u sklopu emisije ProKult.

Mladi Bošnjaci na Kosovu nemaju dovoljno mogućnosti za vanškolske aktivnosti.
Kulturna dešavanja su veoma rijetka. Mali je broj onih koji su angažovani u nevladinim organizacijama, koje se bave omladinom. Muzičke, dramske, ritmičke sekcije gotovo i da ne postoje.
Slobodno vrijeme mladi najčešće provode uz televiziju, kompjuter, slušajući muziku i u nekim slučajevima baveći se sporotom.
U razgovoru sa njima, saznaje se da je razlog toga nedostatak kulturnih i zabavnih dešavanja unutar zajednice.
Srednjoškolci u Peći nisu zadovoljni ovakvim stanjem. Kažu da je malo podsticaja za razvoj talenata kod mladih. Smatraju da u tome trebaju da pomognu i nastavnici, te i aktivisti kulturnog života.
Zarmin Pepić, učenik jedanaestog razreda pećke gimnazije, kaže da se rijetko organizuju kulturna dešavanja, pa čak i u okviru škole.
“Bilo bi jako dobro kada bismo u okviru škole povremeno imali dramske predstave, priredbe ili neka takmičenja pjevača amatera. Primjera radi, u školi imamo druga koji jako dobro svira i pjeva, ali nema mogućnosti da to i pokaže”, kaže on.
Semira Duraki iz Lokvice, učenica gimnacije “Džon Buzuku” u Prizrenu, kaže da osim okupljanja sa drugaricama, drugih aktvnosti nema, te naglašava da bi se takva situacija trebala promijeniti.
“Nama djevojkama je jako dosadno, sastajemo se, družimo, i to je jedino što radimo. U slobodno vrijeme gledamo televiziju, čitamo knjige. Problem je i taj što je veliki broj omladine otišao u inostranstvo”, kaže Semira.
Kulturni “mrak” nije zaobišao ni Mitrovicu, ali i pored toga, mladi pokušavaju da se na različite načine organizuju. Neki to čine kroz nevladine organizacije kao što su Diakoni, Mitrovica Rock Sćool, i druge koje pokušavaju da kroz različite kulturne smotre priušte mladima da budu dio, ili da prate kulturne manifestacije i okupljanja. Dio tih organizacija su i pojedini srednjoškolci sa nastave na bosanskom jeziku, a među njima su Šejla Šabani i Ilda Krama.
One pored školskih aktivnosti pohađaju kurs njemačkog jezika i bave se muzikom.
“Uglavnom sam zadovoljna načinom na koji mogu koristiti moje vrijeme poslije škole. Pohađam kurs njemačkog jezika, a imamo i Rock školu u kojoj sa bendom sviram i pjevam. Škola je multietničkog sastava, zastupljene su sve zajednice. Inače, nekoliko organizacija koje djeluju u našem gradu često organizuju razna kulturna dešavanja u kojima i mi učestvujemo, bilo da se radi o muzici, slikanju ili o sportu”, kaze Šejla.
“Svoje slobodno vrijeme uglavnom provodim u omladinskom centru “Dijakoni” a takođe sam i dio organizacije koja se zove “7 umjetnost’, a u kojoj povremeno snimam pjesme, koje se kasnije objavljuju na Youtube-u i tako mogu da pokažem svoj talenat prema muzici”, kaže Ilda.
Bošnjački predstavnici priznaju da se jako malo ulaže u kulturu, što je, po njihovim riječima, jako zabrinjavajuće.
Memnuna Ajdini, odbornica u Skupštini opštine u Prizrenu kaže da se malo posvećuje pažnja kulturi, koja predstavlja osnovu tradicionalnog opstanka jedne nacije i jedne zajednice.
“Svi mi imamo zadatak da se malo bolje organizujemo, jer nažalost, naša djeca nemaju nikakve vanškolske aktivnosti, i to je činjenica koja nas treba zabrinuti. Inače, trenutno, cjelokupno stanje po pitanju kulture tek će se kasnije odraziti na opšte stanje kulture u bošnjačkoj zajednici”, kaže Ajdini.
Oruč Karadolami, takođe iz SO Prizrena, priznaje da su mladi zapostavljeni, ali i da među njima vlada nezainteresovanost.
“Ako želimo nešto da učinimo za njihovu bolju budućnost, moraćemo dosta toga da promjenimo i da svi na tome radimo”, dodaje on.

(info-ks.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime