Mladi BDZ Sandžaka u posjeti BANU i BNF u Sarajevu

1
20

BNF3Sandžak, Sarajevo – U sklopu trodnevne ekskurzije, omladina BDZ Sandžaka (MBDZ) posjetila je Bošnjačku akademiju nauka i umjetnosti (BANU) i Bošnjačku nacionalnu fondaciju (BNF) sa sjedištem u Sarajevu.

U ime Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU) prijem su upriličili predsjednik BANU akademik Muhamed Filipović i izvršni sekretar BANU Almedina Zukorlić.

U obraćanju omladini, akademik Filipović je ukazao na značaj stjecanja znanja mladih s obzirom na historiju Bošnjaka u kojoj su bili najpismeniji dio svijeta koji živi na ovim prostorima.

„Najpismeniji dio svijeta koji ovdje živi bili su Bošnjaci. Naša djeca su u mektebima bila opismenjavana u tada vladajućoj formi pismenosti. Mi smo imali jednu kulturu koja je nama davala prednosti u svakom pogledu, u duhovnoj sferi i intelektualnoj ravni pred ostalim stanovnicima koji su bili nepismeni te u tom smislu nismo ni za kim zaostajali i nigdje ne trebamo da se učimo duhovnosti, kulturi, uvažavanju, međusobnom poštovanju, moralnom osjećanju i dignitetu.“

Prema riječima akademika Filipovića, zahvaljujući generalnom sekretaru BANU akademiku Muameru Zukorliću, Akademija je osnovana i bit će ključna institucija bošnjačke budućnosti.

„Za vas mlade će biti lakše razviti taj duh, i u to sam se lično uvjerio jer Vam je jedan čovjek pružio model kako se mora jedan Bošnjak musliman u svijetu koji mu nije naklonjen ponašati i stvoriti samostalne institucije svog rada. Uzor akademika Zukorlića vrijedi i ovdje.

Bošnjaci su ostavljeni u situaciji da nemaju identiteta, kapaciteta, političkog naroda i time smo smatrani neodređenom većinom. Zbog toga smo napravili ovu Akademiju, da naš narod ima instituciju najvišega ranga sa najvišim zahtjevima izvrsnosti u radu koja će se baviti najvažnijim pitanjima našega naroda, historije, života i rada.“

Nakon prijema u  BANU, omladina BDZ Sandžaka (MBDZ) je posjetila brojne historijske znamenitosti u Sarajevu, a u znak sjećanja na genocid počinjen u Srebrenici, u organizaciji Bošnjačke nacionalne fondacije (BNF) posjetili su i Memorijalnu galeriju 11/07/95 čiju osnovnu postavku čine fotografije Tarika Samaraha, kao i fotografije i izjave preživjelih svjedoka iz videodokumenata – Mapiranje genocida, više od 600 portreta stradalih, Mape lokacija do sada pronađenih masovnih grobnica i popis svih 8.372 ubijenih Bošnjaka.

Na poziv BNF-a a u vidu iznenađenja, poznati bosanskohercegovački glumac i dramski pisac Josip  Pejaković se omladini obratio jednom od najpoznatijih monodrama na Balkanu „Kako bolan nema Bosne“ čiji je autor. Uz zahvalnost na gostoprimstvu koje su mu pružili Bošnjaci Sandžaka prilikom ranijih posjeta, izrazio je želju za ponovnim susretom u Novome Pazaru.

U svojstvu domaćina, predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije Hako Duljević je poželio dobrodošlicu omladini BDZ Sandžaka koja se u opsežnoj diskusiji osvrnula na historiju Bosne, Sandžaka, statusu Bošnjaka i prvacima u bošnjačkom narodu koji mogu poslužiti primjerima za omladinu.

Predsjednik BNF-a Hako Duljević je u tom kontekstu govorio o šansi ovdašnjih mladih i ambicioznih Bošnjaka da umjesto citiranja prethodnika zapravo radom, trudom i na koncu djelima ostave trag u ovom vremenu u korist bošnjačkog naroda.

„Vi mladi imate priliku da, umjesto citiranja bošnjačkih historijskih prethodnika, u ovakvim uvjetima, u toku svog života i rada ostavite trag zbog kojeg će vas citirati oni koji će tek doći.“

„Prednosti mlade generacije su kompjuterska pismenost, internet, olakšana komunikacija kao i obrazovani, sposobni, i mladi ljudi koji govore po nekoliko stranih jezika“, istakao je Duljević.

Govoreći o problemima sa kojima su Bošnjaci suočavani, Duljević je naglasio da se proces porobljavanja bošnjačkog naroda naročito odvijao u pogledu sakrivanja istine.

„Eliminacijom elite, ukidanjem institucija i falsificiranjem naše historije, Bošnjaci su uskraćeni za istinu. Naša šansa se upravo nalazi u očuvanju onih institucija koje postoje ali osnivanjem i onih koje nemamo u kojima ćemo moći okupljati elitu i očuvati bošnjačke etičke, vjerske i kulturne vrijednosti.“

Nakon uručenog poklona predsjedniku MBDZ Semiru Madžgalju i članovima Predsjedništva MBDZ, razgovor omladine sa predsjednikom BNF-a Hakom Duljevićem nastavljen je uz kahvu i druženje u starom dijelu grada Sarajeva, a polaskom sa Vrela Bosne završena je ekskurzija omladinaca iz Sandžaka.

A.Z.

BANU2 BANU3 BANU113310510_1568115573483724_3850454363642621104_n

BNF7 BNF6BNF2 BNF3 BNF1 BNF5 BNF9 BANU6 BANU7 BANU8

BNF8 BNF9Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime