Mještani Krušćice kod Viteza: “Proživjele smo torturu specijalaca, ali ne damo svoju rijeku!”

4
31

Više desetina mještana Krušćice kod Viteza, kroz koju prolazi istoimena rijeka, i dalje se nalazi na mostu, u namjeri da spriječe gradnju dvije mini hidrocentrale. Okupljeni su mahom žene, koje su jutros, kako pričaju, proživjele pravu torturu specijalaca MUP-a Srednjobosanskog kantona.

 

Kako ekipa Faktora saznaje na mjestu događaja, žene su se sinoć okupile pored drvenog mosta na Krušćici, gdje se inače druže. Kažu da ih je bilo 40-ak kada su jutros oko tri sata došli specijalci koji su im rekli da se sklone.

Okupljene žene nam pričaju kako su stale na most i uhvatile se za ruke kako bi spriječile prolazak mašina, a onda su specijalci započeli svoju, kako su je nazvali, torturu.

– Nismo riječi progovorile. U tišini smo stajale i nismo dale da prođu. Čak smo i one žene koje su htjele nešto reći ušutkivale. Oni su primakli svoje kombije, kako bi nas prenijeli unutra. Naravno, nismo im dale da nas diraju, a onda je krenuo pakao – priča nam jedna od okupljenih.

Žene su, kako kažu, u velikom šoku zbog stresa i batina koje su preživjele, a mnoge od njih su morale zatražiti medicinsku pomoć.

– Bilo je između 150 i 170 specijalaca, najmanje po trojica na svaku od nas. Vukli su nas i čupali, udarali nogama i rukama, čime su stigli. Većina povrijeđenih žena je sada kući i oporavlja se, a od traume teško da će se ikad oporaviti – govore mještanke.

Prema riječima Ekreme Hurem, koja je jutros bila na mostu, specijalci nisu imali milosti.

– Teglili su me za ruke i noge, vukli u kombi. Jednu stariju ženu koja je bila s nama su vukli bukvalno golu. Kako su je teglili, odjeća joj se svukla i tako su je ubacili unutra – kazala je Hurem, pokazujući na modrice po rukama i leđima koje je “zaradila”.

Fahrudin Livnjak, jedan od okupljenih mladića, koji ima rane po licu i glavi, kazao nam je da je tu došao da odvede svoju majku, koju je vidio da specijalci čupaju.

– Kada sam je odveo do vozila hitne i pomogao da je stave na nosila, otišao sam do specijalaca da ih pitam zašto to rade nasem narodu i ženama. Trojica, četvorica su me uhvatili i počeli udarati, te ubacili u džip, gdje su me i dalje tukli, kao i u stanici – kazao je Livnjak, te poručio investitoru Nesadu Huremu da je ovaj put dobio bitku, ali ne i rat.

Upravo je Livnjak, kako su nam okupljeni mještani kazali, jedini muškarac koji je priveden jutros uz još 24 žene.

Svi su složni u jednom – ne daju da se uništi njihova rijeka, na kojoj su rođeni i odrasli, te najavljuju da neće odustajati i da će se okupiti u još većem broju.

Prema riječima advokata koji ih zastupa, Brune Božića, investitori su prikupili građevinske i urbanističke dozvole, ali mještanima ih nikad nisu dostavili niti su ih upoznali s tim.

– Sad ćemo na sve te dokumente uložiti pravne lijekove i tužbe. Jutrošnji događaj ćemo ispitati, prikupit ćemo i medicinsku dokumentaciju kao i dokumentaciju iz policije i vidjet ćemo šta dalje. Mještanima nisu čak dali ni zapisnike o saslušanju, kao ni medicinsku dokumentaciju – kazao je Božić.

Prema informacijama iz MUP-a SBK, policija je jutros postupala po ranije sačinjenom planu Policijske uprave Travnik uz saglasnost MUP-a SBK, te izvršila deblokadu putne komunikacije Vitez – Kruščica u mjestu Kovačija. Put je blokirao određeni broj mještana Krušćice, koji su na taj način izražavali nezadovoljstvo zbog izgradnje mini hidrocentrale na rijeci Krušćici.

– Tom prilikom mještanima koji su zatečeni na površini javnog puta izdata je naredba da deblokiraju put, na što su se oni oglušili pružajući pasivni otpor, nakon čega su premješteni bez upotrebe sredstava prinude i dovezeni u prostorije PS Vitez, radi utvrđivanja identiteta i dalje obrade koja je u toku – navode u policiji.

Povrijeđenih osoba tokom provođenja, kažu, nije bilo, a o svemu je upoznat i kantonalni tužilac.

– U vezi navedenih aktivnosti važno je napomenuti da su u proteklom periodu policijski službenici MUP-a u više navrata upozoravali nezadovoljne mještane Krušćice da javni put ne smije biti blokiran, te da svoja prava mogu ostvarivati u skladu sa zakonskim propisima preko nadležnih institucija, na što se određen broj mještana oglušio – kazali su iz MUP-a SBK.

izvor: FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime