Mještani Gajeva protiv Čevljanske koride: Protestima žele spriječiti manifestaciju

4
44

Nakon što je za sljedeći vikend, 27. i 28. juli 2019. godine najavljena manifestacija “Tradicionalna Čevljanska korida”, koju već nekoliko godina organizuje nevladina organizacija “Čevljanovići 1947”, mještani Mjesne zajednice Gajevi u općini Ilijaš poručuju da neće dozvoliti održavanje ovog događaja i najavljuju proteste.
Podsjećaju da je narodni teferič u Čevljanovićima prvi put organizovan 1947. godine kao sjećanje na Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine, koji je u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini obilježavan kao državni praznik.

“Narodni teferič na Čevljanovićima podrazumijevao je svečano polaganje cvijeća na spomenik palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe, uz narodno veselje. Uz taj spomenik danas se nalazi i spomenik palim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine iz posljednjeg rata protiv BiH. Borba bikova kakvu danas imamo na Čevljanskom teferiču organizira se tek od 1986. godine”, ističu iz MZ Gajevi.

Podsjećaju da je od početka održavanje teferiča organizovala Mjesna zajednica Gajevi, što posljednjih godina više nije slučaj.

“Već nekoliko godina organizacija te manifestacije je prepuštena nevladinoj organizaciji ‘Čevljanovići 1947’, koju je osnovao gospodin Besim Gljiva. Tokom ove manifestacije, koja okuplja hiljade gostiju iz cijele BiH, mjesna zajednica trpi ogromne pritiske, štete na privatnoj imovinu su velike, sigurnost građana je ugrožena, u toku održavanja same manifestacije zaustavljena je kompletna putna komunikacija od Donjih Čevljanovića prema Gajevima i susjednim selima. Novac prikupljen od organiziranja ove manifestacije Mjesna zajednica Gajevi ranije je koristila za održavanje javnih dobara Mjesne zajednice. Nažalost, već niz godina građani Mjesne zajednice Gajevi nemaju nikakve koristi od te manifestacije, premda trpe ogromnu štetu”, posebno naglašavaju u pismenom obraćanju.

Mještani Gajeva su ranije o ovom problemu izvijestili Općinu Ilijaš, kao i Sedmu Policijsku upravu Ilijaš, te ih upoznali sa činjenicom da su članovi Savjeta MZ Gajevi Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu podnijeli krivičnu prijavu protiv Besima Gljive kao i bivšeg predsjednika MZ Gajevi Harisa Gljive zbog sumnje na nezakonite aktivnosti sa bankovnim računom Mjesne zajednice Gajevi. Porazno je da općinska vlast u Ilijašu prednost u organiziranje ove manifestacije daje nevladinoj organizaciji ‘Čevljanovići 1947’ u odnosu na Mjesnu zajednicu Gajevi”, stoji u najavi protesta zbog Čevljanske koride.

Iz MZ Gajevi obavještavaju javnost da nikome nisu dali saglasnost za održavanje ovogodišnje koride te će u subotu i nedjelju održati proteste i, kako kažu, “neće dozvoliti održavanje teferiča i koride sve dok nosilac organizacije ne bude Mjesna zajednica Gajevi, a novac od te manifestacije ne bude uplaćivan na račun Mjesne zajednice Gajevi, kako bi korist od njega imala cijela lokalna zajednica, a ne samo pojedinci”.

Klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

  • svaki srbin zna
   da je posto od Turcina
   ko sto je Nemanja
   posto od Murata
   iz Turskog Kustura
   Zato srbenda svaki pravi
   kosovsku svadbu slavi
   i Vidovdan tvrdu vjeru
   kad je Bajazid pojaho Oliveru
   da ne dodjose Turci
   iz Stambola i Anadolskih brda
   ne bi danas bilo srba
   zato srbin Tursko ime cetnik nosi
   i Turskom se facom on ponosi

   1

   1

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime