MIZ Maglaj: Nevres ef. Hodžić je novi glavni imam

0
3

Maglaj – Nevres ef. Hodžić, imam, hatib i muallim Nove gradske ”Vali Recep Yazicioglu” džamije u Maglaju novi je glavni maglajski imam.

Funkciju glavnog maglajskog imama koju je u proteklih više od 20 godina obnašao Izudin ef. M Kruško, preuzet će imam, hatib i muallim Nove gradske ”Vali Recep Yazicioglu” džamije u Maglaju Nevres ef. Hodžić.

Nevres ef. Hodžić rođen je u Gračanici 1980. godine. Nakon osnovnog obrazovanja uspješno je završio Gazi Husrev-begovu medresu, a zatim je i diplomirao na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Prije preuzimanja funkcije imama, hatiba i muallima Nove gradske džamije u Maglaju radio je kao honorarni imam, hatib i muallim u MIZ Sarajevo, nastavnik islamske vjeronauke u Klokotnici, MIZ Doboj, imam, hatib i muallim u džematu Sjenina, MIZ Doboj te kao imam, hatib i muallim u džematu Ahinbašići, MIZ Doboj.

Govori arapski te engleski jezik. Oženjen je, i otac troje djece.

Inače, u Maglaju postoje četiri džamije. Gradska Vali Recep Yazicioglu džamija, jedina na lijevoj obali pomenute rijeke, izgrađena u najfrekventnijem dijelu grada, poklon je prijateljske Turske, tačnije Vakufa za vjerska i socijalna pitanja iz Ankare. Iako je džemat Novi grad formiran neposredno poslije rata, svoju punu afirmaciju je počeo ostvarivati tek sa otvorenjem džamije u avgustu 2009. godine.

Omladina je poseban ukras ove džamije. Ako bi se morala odrediti prosječna starosna dob prisutnih na džuma-namazu, kada je prisutno preko tri stotine džematlija, onda ista ne bi prelazila trideset pet godina. Džamija, sa svojom divanhanom i teretanom, tokom ramazanskih noći je posebno živa. Ideje, zapažanja i komentari na određene procese u društvu koji se čuju od srednoškolaca i studenata u iščekivanju sehura pokazatelji su njihove vjerske i nacionalne osviještenosti. Iz takvih druženja proizašle su redovite sedmične halke arapskog pisma i Kur’ana, druženja, čitanja i komentarisanja korisnih knjiga. Vali Recep Yazicioglu džamija sa svojim sadržajima postaje mjesto izlaska mladih i alternativa gradskim kafanama i kladionicama.

(preporod.com)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime