MIZ Kakanj: Ekskurzija za predsjednike džematskih odbora u Tursku

0
14

27 08 2015 miz kakanj istanbul

Kakanj, Turska – Uloga džematskih odbora je nemjerljiva za rad i pravilno funkcionisanje Islamske zajednice. Džematski odbori zajedno sa imamima čine bazu u kojoj se dešava najveći dio vjerskog kao i svakog drugog posla, inicijative i akcije u strukturama Islamske zajednice.

U znak zahvalnosti za hizmet i doprinos radu islamske zajednice još prošle godine se rodila ideja od strane glavnog imama medžlisa Islamske zajednice Kakanj mr. Sulejman ef. Čelikovića da se organizuje vjersko-edukaciona eksurzija za predsjednike džematskih odbora; mutevelije i blagajnike sa prostora trideset džemata koji pripadaju medžlisu Kakanj. Ideja je realizovana ove godine tako da je ovo putovanje trajalo od 11. augusta do 19. gdje se posjetilo više gradova Turske, kojom prilikom se posjetilo više desetina historijskih i vjerskih znamenitosti.

Nakon polaska iz Kaknja prva destinacija bio je grad Edirne u kome se se nalaze mnoge znamenitosti iz vladavine Osmanskog carstva. Ovo je prva prijestolnica Osmanske države i mjesto za nas važno po tome što je u njemu rođen Sultan Mehmed Fatih osvajač Istanbula i donosioc svjetla islama na naše prostore. Ova prilika je iskorištena za posjetu i Selmija, Uč Šerefli kao i Eski džamija. O značaju i historijatu ovih impozantnih građevina govorio je glavni imam. Nakon završene posjete Edirnama prvi konak bio je u Babi eskiju i mjestu Pehlivankoy gdje se konačilo i pripremalo za sljedeću destinaciju u historijski poznatom i važnom mjestu Čanakale.

Čanakale, to je jedna od najvažnijih destinacija Turske, smještena duž moreuza Dardaneli. Ovo je mjesto gde se nalazi istorijski nacionalni park poluostvo Galipolje, gdje su prisutni razni spomenici i mezari šehida, gdje su se odigrale najkrvavije bitke, gdje se spajaju Egejsko i Mramorno more, Evropa i Azija. Na ovom mjestu je 1915. godine odbranjen Istanbul od strane sila Atante a za nas je posebno značajno zbog činjenice da se u poljima i brdima Čanakala nalazi hiljade palih šehida porijeklom iz BiH. Nakon obilaska i upoznavanja sa znamenitostima Čanakala naša sljedeća destinacija je grad Inegol, grad koji se nalazi u blizini Burse i u kome kako su nam kazali živi oko dvadeset hiljada Bošnjaka koje smo imali priliku upoznati i osjetiti njihovu toplinu u bratski odnos  prema zemljacima iz domovine. Nakon prelijepog druženja sa bošnjacima Inegola sljedeći dan krećemo prema Bursi i zijaretimo Ulu džamiju, osnivača Osmanlija Osman gazija i njegovog sina Orhan gazija te uživamo u pogledu sa vidikovca  na ovaj četvrtog po veličini grada u Turskoj.

U Bursi smo posjetili i počasni konzulat Bosne i Hercegovine na čijem čelu se nalazi poznati biznismen i počasni konzul Muzafer Čilek, oni nas upoznavaju sa aktivnostima i doprinosu ovog centra na spajanju Tursko bosanskog prijateljstva po svim osnovama. Posjetili smo i sultane Murata i Bajazita prvog, kao i Mehmeda I, te Emir Sultana koji je bio iz časne loze Ehli Bejta a tazbinski povezan sa sultan Bajazitom. Allah dž.š. nas je počastio pa smo u Bursi bili smješteni u kompleksu Kuran škole, medrese i džamije Ismail Hakkija nedaleko od Ulu džamije. Ismail Hakki je čuveni mufessir, sa dvanaest godina držao predavanja u Bursi. Nastavio je školovanje u Edirnama,središtu znanja i uleme tog vremena. Bio muftija u Skoplju i Strumici.Učestvovao je u mnogim pohodima i bio podrška borcima, i napisao oko 130 djela. Posebno se ističe njegov tefsir Ruhul-bejan od 10 tomova koje je pisao 25 godina. Bio je šejh Halvetijskog usula i ukopan u spomenutom kompleksu. Na putu od Burse prema Istanbulu imali smo priliku posjetiti Karamursel i Izmit, gradiće koji se nalaze na obalama mora i u kome smo sreli mnoge bošnjake čiji su pradjedovi doselili sa prostora balkana. Nakon srdačnih dočeka na svim ovim destinacijama završnica našeg putovanja je bio Istanbul i posjeta Camlidzi, vidikovcu sa kojeg se proteže prelijep pogled na Istanbul. Za dva dana koliko smo boravili u Istanbulu posjetili smo najznačajnije znamenitosti najljepšeg grada na svijetu i to kompleks i džamiju ashaba Allahova Poslanika Eyuba Ensariju, sultan Mehmed Fatiha i njegovu džamiju, sultan Sulejmana i Sultan Ahmedov kompleks i Aja Sofiju, te druge znamenitosti koje se nalaze u samom centru Istanbula gdje smo bili i smješteni u hotelu. Svakako nije nedostajalo vremena i za posjetu i kupovinu u Kapali čaršiji.

Pri povratku ka Bosni svratili smo u Liliburgaz, manji gradić, značajan po kompleksu i džamiji našeg Mehmed Paše Sokolovića koji je bio veliki vezir u Osmanskom carstvu i iza sebe je ostavio desetine mostova, džamija i drugih objekata koji svjedoče o ulozi ovog  Bošnjaka u Otomanskoj inperiji. Svakako za kratko vrijeme koliko je trajala ova posjeta, nemože se posjetiti sve što je rađeno i građeno stotinama godina ali za ovako kratko vrijeme, oni koji su bili dio ove karavane je nešto što će ostati dugo u sjećanju i što će se prepričavati. Svakako sve je zabilježeno objektivom kamere i uskoro očekujemo i realizaciju dokumentarnog filma u kome će sigurno uživati kako sami učesnici tako i svi oni koji vole i poštuju ovu veliku civilizaciju, koju dnevno posjeti stotine hiljada turista iz cijeloga svijeta. U ime organizatora molim Allaha dž.š. da nagradi sve one koji su na bilo koji nacin dali doprinos realizaciji ove korisne i plemenite ideje.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime