Mitropolit Mihailo: Srbi znaju da se RS ne može održati, BiH je država “od Kulina bana i dobrijeh dana” (VIDEO)

6
4

Mitropolit-Mihailo-24216Crna Gora, BiH – Vrhovni poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo u centralnom dnevniku Face TV-a rekao je da je da BiH ne može biti država sve dok u njenom sastavu postoji RS.

– Ne možete stvarati državu u državi, to nema nigdje u svijetu. Vjerujem da će sve biti BiH, jer to je država “od Kulina bana i dobrijeh dana”. Nadam se da će doći do kompromisa i da će usijane glave jednom shvatiti da će to jednog dana biti kompaktna, zajednička država sa svojim granicama, koja će funkcionisati mnogo bolje nego što je bila bivša Jugoslavija – istakao je vrhovni poglavar Crnogorske pravoslave crkve.

Mihailo tvrdi da vodeći političari u RS-u poput Milorada Dodika, te u Srbiji  poput Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, ali i svi Srbi znaju da RS ne može održati. On smatra i da ulazak BiH u EU i NATO nije moguć sve dok RS postoji unutar BiH.

Mitropolit Mihailo prokomentarisao je i  oslobađajuću presudu Vojislava Šešelja. On je naglasio kako vjeruje da se radi o dogovoru između Haškog tribunala i Srbije, kako bi ova država mogla lakše da uđe u EU i NATO pakt. “Drugog razloga nema”, dodao je on.

Govoreći o Radovanu Karadžiću koji je u Hagu osuđen na 40 godina zatvora, mitropolit Mihailo je konstatovao da treba da odgovara pred zakonom.

– Ako je tačno šta ljudi govore, a to je historijski i faktički dokazano, naravno da treba da odgovara pred zakonom. Šta se dogodilo da od takvog čovjeka postane ovako nešto, sigurno je uloga Srpske pravoslavne crkve, SANU i Udruženja književnika Srbije. To je trolist koji je i prije genocida i građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, u planu imao stvaranje velike Srbije. Ta ideja je postojala i u Drugom svjetskom ratu, a i ranije – kazao je mitropolit Mihailo, uz konstataciju da SPC, SANU i Srbija ni danas nisu odustale od te ideje.

Mitropolitu Mihailu nije jasno ni zbog čega srpski političari i veliki dio srpske javnosti negiraju genocid u Srebrenici, dodajući da je “to veoma skupo, potreban je ogroman novac da se plati za te zločine”.

Mišljenja je da se genocid u Srebrenici treba izučavati u školskim udžbenicima, jer je to historija ovih prostora, ali i da bi mlađe generacije shvatile da se ovaj zločin desio na prostoru RS-a, te da takvo nešto nikada više ne ponovi.

Podsjetio je i na prisustvo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića na obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula 2015.

– Vučić ne priznaje genocid u Srebrenici, a bio je tamo. Nikome ko ne priznaje genocid, ne bih dozvolio da dođe i da se pokloni. Kako nije bio genocid, a ubijeno je sedam, osam hiljada ljudi?! Ne priznati genocid, a doći na mjesto tog zločina je, prema mom mišljenju, moralni zločin – smatra mitropolit Mihailo.

Sam Vučićev dolazak u Srebrenicu, prokomentarisao je, nije bio zbog same Srebrenice, nego da premijer izvuče iz toga neku pozitivnu situaciju za Srbiju.

Mitropolit Mihailo rekao je i šta misli  o Vučiću, Nikoliću i Dodiku.

– Ako Dodik može da kupi stan u Beogradu za 700.000 eura, sve je rečeno. Vučić je objektivniji od ostalih, a Nikolić je bio direktor groblja, grobar – rekao je mitropolit Mihailo.

Govoreći o srpskom nacionalizmu, istakao je kako on traje mnogo vremena, te da ga je teško u potpunosti iskorijeniti. Dodao je da će “iskorijeniti oni sami sebe ako ovako nastave”.

Prokomentarisao je i moguću reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

– Vjerujem u pozitivan ishod. Tako mora biti. Sve se mora platiti – kazao je mitropolit Mihailo.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Ovakva Crna Gora, antisrpska, se ne može održati. Zato je treba podijelit na dva entiteta – crnogorski i srpski. Crnogorcima eno Cetinje i ono desetak sela oko Cetinja, ionako je jedino to prava Crna Gora, a ostalo je sve srpsko: Boka, Paštrovići, Brda i Stara Hercegovina. A ovaj Mihailo je raskoljnik.

  0

  0
 2. Bogumi i tvoja privatna dzava , na klimavim nogama stoji .
  Tvoja Mitropolija ,nikla na cigarama i marihuani .
  Bogumi da CIA od ubivene Iracke i libijske djece , tebe finansira

  0

  0
 3. Dje ste braco , bivsi Srbi ?
  Jel ste nasli nekog , da se i vi lijepo osjecate ?
  Bar malo mora da ima u vama sramote ?
  Jel vam lakse sa ovim pacenikom ?

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime