Mito i korupcija na balkanskim univerzitetima

0
5

fotoGrcka – Istraživanja pokazuju da korupcija kroz obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini i Srbiji ima utrt put. Svaki četvrti ispitanik jedne ankete kaže da je imao dodira sa podmićivanjem.

„Ako se pogledaju uslovi za zapošljavanje koji se traže na konkursima u javnom sektoru, onda izgleda da u Bosni i Hercegovini radno mjesto mogu dobiti samo pametni“, piše Dino Jahić u tekstu koji je objavio list „Süddeutsche Zeitung“ i nastavlja: „Korupcija u visokom obrazovanju je dovela do odlijevanja mozgova i ukrala mudre glave ionako slaboj privredi u zemlji. Talentovani učenici, frustrirani time što diplome stečene na Balkanu imaju malu vrijednost, rado uzimaju stipendije u EU.Oni koji u inostranstvu završe fakultet su često u iskušenju da tamo i ostanu. U njihovoj domovini strane diplome moraju priznati domaći univerziteti. Diplome također trebaju biti prihvaćene od strane javnog sektora, koji je i dalje, najveći i najpouzdaniji poslodavac na Balkanu“.

Novinar Dino Jahić (BIRN – Balkan Investigative Reporting Network) je istražujući korupciju u visokom školstvu u BiH i Srbiji otkrio da su prevare i plagijati mogući u mnogim privatnim i javnim visokoškolskim ustanovama. „Spisak prisutnih učesnika nastave se brzo krivotvori, a podmićivanje profesora za bolje ocjene je uobičajena praksa“, piše Jahić u tekstu pisanom u okviru „Balkan Fellowship for Journalistic Exellence“, inicijative fondacija Robert Bosch i ERSTE u saradnji sa BIRN-om.
„Korupcija u BiH i Srbiji je prema međunarodnim analizama veoma raširena. Samo mali broj prijavljenih slučajeva vodi do podizanja optužnice, a mali broj tih optužnica završava izricanjem presude. Zvanični procesi vezani za korupciju, u očima većine ljudi, služe samo da pokažu ranjivost onog koji je podnio tužbu i imunitet okrivljene strane. Ni BiH ni Srbija nemaju zakon kojim se štite informanti“.
„Privatni univerziteti većim dijelom poslove obavljaju sa uposlenicima u javnim službama koji teže ka dodatnioj obuci. Za državne službenike dodatna diploma znači i veća plata. Većina se odlučuju za vanredno studiranje ili studiranje na daljinu, tako da nesmetano mogu obavljati svoje dnevne radne zadatke. Njihova nova znanja se skoro i ne provjeravaju prije svega zahvaljujući njihovoj političkoj lojalnosti, a ne kvalifikaciji. Na osnovu toga se zaključuje da ukorijenjena korupcija na tržištu rada u javnom sektoru na kraju kvari i obrazovni sistem“, piše u listu „Süddeutsche Zeiutng“.

(znamo.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime