Ministrica Prvulović obrazložila odluku o porodiljskoj naknadi od 1.000 KM

0
309

Ivana Prvulović, ministrica socijalne politike KS

Resorna ministrica Ivana Prvulović je obrazložila današnju odluku da porodiljska naknada u Kantonu Sarajevo iznosi 1.000 KM.

U izjavi za Klix.ba je napomenula zašto se vlast odlučila na ovu odluku, a kao razlog je istakla negativne demografske trendove. To su iseljavanje stanovništva i negativan prirodni priraštaj.Kako je kazala, to je za posljedicu imalo nedostatak radne snage i veći broj penzionera za čije penzije godišnje treba 500 miliona KM. Naglasila je da projekcije ukazuju na to da će Bosna i Hercegovina do 2033. ostati bez dodatnih 320.000 stanovnika.

“Kanton Sarajevo u prošloj i ovoj godini ima negativan prirodni priraštaj. Zato reagujemo na ove pokazatelje i smatramo da je opravdano povećanje porodiljskih naknada”, rekla je Prvulović.

Ukazala je da će zakon koji obavezuje na isplatu naknada stupiti na snagu dan nakon što se objavi u službenim novinama te da neće biti retroaktivnih isplata.

Potcrtala je da će po 1.000 KM mjesečno dobijati i zaposlene i nezaposlene porodilje u 12 mjeseci. Iznos naknada bi trebao biti viši s povećanjem prosječne plate.

“Svako će dobijati ove naknade bez obzira da li riječ o prvorođenom, drugorođenom ili trećerođenom djetetu – nezavisno od broja djece. Sada procijenjeni iznos je 1.000 KM te će se on utvrđivati na osnovu zvaničnog statističkog podatka o prosječnoj plati u Federaciji Bosne i Hercegovine za prethodnu godinu. Ako prosječna plata bude viša, onda će i naknada biti viša”, obrazložila je Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo.

Mišljenja je da je ovo pokazatelj da je Vlada Kantona Sarajevo opredijeljena za vođenje pronatalitetne politike koju su posebno podržali premijer Edin Forto (NS), ministar finansija Davor Čičić (SDP) i predsjedavajući Skupštine Elvedin Okerić (NiP).

Prvulović se nada da će ova odluka biti povod vlastima u ostatku Bosne i Hercegovine da odlučnije podrže ovu populaciju, a u svrhu ostvarivanja boljih demografskih trendova.

Izvor: klix.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime