Ministrica Đapo i direktor Čibukčić utvrdili dinamiku rješenja problema u ZDK

0
7

Ministrica Đapo i direktor Čibukčić utvrdili dinamiku rješenja problema u ZDK

Zenica – Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić danas su se tokom radne posjete Zeničko-dobojskom kantonu sastali sa premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem i ministrom za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Fahrudinom Brkićem. Sastanku su prisustvovali još v.d. gradonačelnika Zenice Selver Keleštura i predsjednik Komisije za zaštitu okoliša Grada Zenice Jusuf Duraković.

sastanak8

Do sastanka, na kojem je u potpunosti sagledana situacija u ovom kantonu i utvrđena dinamika rješavanja problema, došlo je na inicijativu direktora Čibukčića.

– Razgovarali smo o problemu zaštite okoliša i izražavam zadovoljstvo da se desila ova posjeta i zahvaljujem se gostima koji su iskazali čast ZDK da saslušaju probleme i da vidimo kako da ih rješavamo – rekao je premijer Galijašević, te istakao da je ministrica Đapo jedina ministrica okoliša u novom sazivu Vlade koja je posjetila Zenicu.

Đapo je pohvalila ZDK kada je u pitanju rješenje problema regionalnog odlagališta otpada na Mošćanici.

sastanak1

– Mošćanica je primjer u FBiH kako se upravlja otpadom. Upoznali smo naše domaćine sa tim da radimo na promjeni zakonskih rješenja, a razgovarali smo o prioritetnim projektima za Grad Zenicu i ZDK. Znamo da treba jako puno uložiti u rekultivaciju zemljišta, u pročišćavanje zraka, ali Federalna vlada je ozbiljna u rješavanju problema okoliša u ovoj regiji. Očekujem da ćemo do oktobra imati integralnu okolišnu dozvolu za kompaniju “ArcelorMittal” Zenica, koja je bitna za Zenicu zbog grijanja i zapošljavanja – izjavila je ministrica Đapo.

Direktor Čibukčić kazao je da su na sastanku prepoznati problemi koje imaju građani u ZDK, te istakao da neće biti njemi posmatrač činjenice da postoje ozbiljni okolišni problemi  u ZDK.

sastanak3

– Detektirali smo devet projekata kroz čiju implementaciju možemo značajno utjecati, a tri su posebno značajna. Između ostalih, radi se o sanaciji utjecaja zagađenja “ArcelorMittala”, ali i svih ostalih zagađivača u kantonu. Potom, rekalibraciji uređaja za mjerenje zagađenosti vazduha, čiji softveri su odavno istekli, pa sada ne očitavaju stvarno stanje. Stoga ćemo se pobrinuti za međunarodni poziv da se na više mjesta postave mjerači zagađenosti koji će precizno očitavati stanje i biti konstantno ažurirani. Treći značajan projekat je proširenje kapaciteta odlagališta Mošćanica – rekao je Čibukčić.

Predsjednik Komisije za zaštitu okoliša Grada Zenice Jusuf Duraković ovom se prilikom zahvalio ministrici Đapo i direktoru Čibukčiću što su prepoznali probleme okoliša u ZDK i aktivno se uključili u njihovo rješavanje.

Autor: Redakcija

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime