Ministrica Borovac održala sastanak: Hitno zaustaviti zastrašivanje i govor mržnje u Srebrenici

0
7

600_1476197917sastanak_sa_majkama_srebrenice_-_1Srebrenica – Posljednja dešavanja vezana za izbore u Srebrenici uspostavila su atmosferu u kojoj se potiče retorika zasnovana na govoru mržnje, prijetnjama i zastrašivanju, a što za rezultat ima i pogoršanje međunacionalnih, odnosno međuljudskih odnosa u tom gradu što se hitno mora zaustaviti. 

Ovo su danas na sastanku sa ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac istaknule predstavnice udruženja srebreničkih majki i organizacija šehida i poginulih boraca Srebrenice Hatidža Mehmedović, Munira Subašić, Hajra Ćatić, Nura Begović i Mediha Smajić.

Naglasile su kako je atmosfera nesigurnosti i straha smišljeno kreirana u predizbornom i izbornom periodu te je kulminirala u noći izbora salvom uvreda i prijetnji upućenih bošnjačkim povratnicima u Srebrenicu, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Srebreničke majke su naglasile kako sve navedeno u kombinaciji za brojnim malverzacijama zabilježenim u izbornom procesu, uključujući i upad Specijalne policije MUP-a RS u prostorije Općinske izborne komisije Srebrenica, dovodi u pitanje cijeli izborni proces u Srebrenici.

Ministrica Borovac je istaknula da takvim okolnostima, gdje se dovodi u pitanje pravo na slobodan izbor Bošnjaka, najmanje što su nadžene institucije Bosne i Herceghovine dužne učiniti je ponavljanje izbora u Srebrenici u atmosferi mira i sigurnosti te pod prismotrom domaćih i međunarodnih posmatrača cijelog izbornog procesa, sve do objave rezltata.

Ona je oštro osudila retoriku i zastrašivanje povratnika u Srebrenici naglašavajući da oni koji potiču na to trebaju imati na umu da čine krivično djelo, a na što se nadležni tužilački organi ne smiju oglušiti.

Ministrica Borovac je navela da je obaveza svih institucija u Bosni i Hercegovini da preuzmu svoj dio odgovornosti za dešavanja u Srebrenici, odnosno da svaka iz svog domena doprinese smirivanju tenzija u korist svih tamošnjih građana. Također, pozvala je nadležne institucije u RS da osiguraju uvjete, odnosno stvore ambijent u kojem će se svi građani u RS-u osjećati sigurno i bez diskriminacije.

Borovac je najavila kako će tražiti od Vijeća ministara BiH sačinjavanje cjelovite informacije o svim događajima koji su prethodili, kao i događajima neposredno nakon održavanja lokalnih izbora, ali i preduzimanje mjera i provođenje aktivnosti kojima će se osigurati sigurnost svih građana BiH, a naročito povratnika kao najranijivije kategorije stanovnika u BiH.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime