Ministri se svađali zbog privatizacije

0
10

VLADA SBK Ministri se svađali zbog privatizacije

Travnik – Rasprava o Izvještaju o radu Agencije za privatizaciju SBK na jučerašnjoj sjednici Vlade Srednjobosanskog kantona ponovo je bila burna, a nakon što je ovaj dokument ranije vraćen na doradu. Žestoke kritike na rad Agencije iznio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Salkan Merdžanić (SDA).

Interes Kantona

– Najveće zlo koje je zadesilo ovu državu je način privatizacije, a još veće zlo su agencije koje su to provodile. Ovaj izvještaj dezavuira javnost i stvara krivu sliku o stanju na terenu. Podržat ću ga, ali je stanje na terenu drugačije – kazao je Merdžanić, bivši načelnik općine Fojnica.

Uslijedila je žestoka reakcija kantonalnog ministra zdravstva i socijalne politike Nikole Grubešića (HDZ BiH), koji je ranije bio direktor Agencije. On se osvrnuo na propale firme iz Fojnice.

– Ko je dozvolio da se “Sportform” zaduži pet miliona KM, u firmama “Šipad-Vranica” i “Šipad – Fojnica” nije bilo ni “p” od privatizacije. Te firme je uništila općinska politika – kazao je ministar Grubešić, a žestoku raspravu na kraju je prekinuo premijer Tahir Lendo (SDA).

zeljko-rados

Radoš: Informirao Vladu

Direktor Agencije Željko Radoš informirao je članove Vlade kako ORŠK Novi Travnik ima kapital veći od 500.000 KM jer je vlasnik zgrade koju koristi Kantonalni sud, sportske dvorane pa je predložio da se ovo preduzeće proglasi važnim po interes Kantona.

Sudski proces 

Vlada je informirana i da je sudski proces u vezi s naknadom štete zbog neizmirenih obaveza iz ugovora o privatizaciji SRC Vlašić prekinut dok se ne riješi pitanje vlasništva nad nogometnim  stadionom na Vlašiću.

Grubešić odgovorio Lendi

Grubešić, koji je i predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Središnja Bosna, osvrnuo se i na nedavne izjave načelnika općine Novi Travnik Refika Lende (SDA) u kojima ga je optužio za nezakonitu privatizaciju.

– Slušao sam izjave načelnika općine Novi Travnik. Vidjet ćemo ko je lopov. U Novom Travniku je sve privatizirano javnim upisom dionica – dodao je Grubešić.

 

Autor: K. KAVAZOVIĆ

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime