Ministra vanjskih poslova Kanade: Glas žrtava genocida se treba čuti

0
9

John_Baird (1)Kanada – I ako je odgovor ministra vanjskih poslova Kanade gospodina Johna Bairda na pismo Instituta za istraživanje genocida, Kanada u vezi tematske konferencije Generalne skupština Ujedinjenih Nacija o “Ulozi Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju u pomirenju”, (održana 10. aprila 2013.), došao sa zakašnjenjem, on je veoma značajan kako sa bosanskohercegovačku dijasporu u Kanadi, odnose Kanade i Bosne i Hercegovine, istinu i pravdu, te mir, saradnju i sigurnost. 
U pismu Ministra vanjskih poslova Kanade se između ostalog kaže: „Kanada smatra da događaji kao što je tematska konferencija Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija aprila 2013. treba da pokažu uravnotežen tretman prema veoma osjetljivim temama. Konkretno, glas žrtava se treba čuti. Kanada smatra da aprilska tematska konferencija Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija nije pridavala dovoljno pažnje glasu žrtava zločina protiv čovječnosti, ratnih zločina i genocida u Bosni i Hercegovini. Kanada je pažljivo razmotrila zabrinutosti koje ste vi u ime žrtava napisali i odlučila da ne prisustvuje tematskoj konferenciji Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija. Kanada ostaje posvećena radu sa partnerima i saveznicima u osiguranju međunarodnog mira i sigurnosti, vladavine prava, ljudskih prava, ekonomski i socijalni razvoj i humanitarnu pomoć“.

Iz pisma ministra vanjskih poslova Kanade jasno proizilazi nekoliko veoma bitnih stvari

1. Kanada priznaje genocid u Bosni i Hercegovini. Kanadski parlament je jednoglasno usvojio rezoluciju o genocudu u Srebrenici. U parlamentarnoj proceduri je usvajanje zakona kojim će se regulisati svi potrebni elementi za sjećanje na največi zločin poslije Holokausta u Evropi, genocid Srebrenici, odnosno genocid u Bosni i Hercegovini.U Kanadskom muzeju za ljudska prava biće stalna postavka o genocidu u Bosni i Hercegovini. Institut za istraživanje genocida, Kanada u ime kanadske bošnjačke zajednice je član organizacije Obrazovanje o genocidu u Kanadi.
2. Usvajanjen prijedloga kanadskih bošnjačkih organizacija kao glasa žrtava agresije i genocida u Bosni i Hercegovini i ne odlazak Kanade na tematsku konferenciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je doprinos Kanadske vlade istini o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu, genocidu nad njenim građanima i pravdi za žrtve tih zločina.
3. Ovaj zaokret Kanade kao članice Upravnog dobora Vijeća za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini prema istini o agresiji i genocidu u Bosni i Hercegovini i pravdi za žrtve tih zločina bosanskohercegovačka država treba iskoristiti za jačanje bileteralnih odnosa između dvije zemlje.
4. Institut za istraživanje genocida, Kanada će upoznati Klub prijatelja Bosne i Hercegovine u Kanadskom parlamentu sa pismom ministra vanjskih poslova Kanade.

(bosnjaci.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime