Ministarstvo za boračka pitanja KS-a dobilo podršku Vlade KS-a: Za zapošljavanje boraca 500.000 KM

0
2

Omogućiti lakši pristup tržištu

Sarajevo – Program mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u KS-u za 2016. koji je na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja usvojila Vlada KS-a predviđa da se udruživanjem kroz boračke zadruge u poljoprivrednoj proizvodnji zaposle borci i njihove porodice.

Udruživanje

Za ovu namjenu resorno ministarstvo je predvidjelo 500.000 KM, a sve s ciljem stvaranja uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije i povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada, tamo gdje za to postoje uslovi. Svrha programa jeste razvijanje svijesti o potrebi udruživanja u zadruge te afirmiranje razvoja poljoprivrede gdje za to postoje uvjeti i plasman na tržištu konkuretnih proizvoda, tipa zdrave hrane i bobičastog voća.

Domaće zakonodavstvo ne poznaje pojam boračka zadruga, a iskustva susjedne Hrvatske govore kako na ovaj način ova populacija može ostvariti brojne benefite i dobiti stimulacije za poslovanje.

Kako je kazao Muharem Fišo, ministar za boračka pitanja KS-a, zadatak zadruge je da za svoje članove obezbijedi lakši pristup tržištu, jeftinije cijene za ulazne sirovine, osnovnu marketinšku podršku, pristup novim izvorima finansiranja, obavlja koordinacijsku ulogu sa prerađivačkim sektorom.

– Uz minimalna ulaganja zadruge omogućuju legalno poslovanje i naplatu proizvedenih roba ili usluga većeg broja fizičkih ili pravnih lica. Organizovani u zadruge zadrugari mogu diktirati cijene prerađivačkom sektoru, dobiti veće rabate na nabavku repromaterijala i ostvariti razne druge pogodnosti, a o prednostima ovakvog organizovanja Ministarstvo za boračka pitanja već organizira edukacije i upoznavanje, rekao je Fišo.

Plastenici

Samozapošljavanja kroz projekt podizanja zasada maline koji će sufinansirati Ministarstvo kroz nabavku certificiranih sadnica maline jedna je od mjera. Predviđena sredstva za sufinansiranje ovih zasada po dunumu su 1.300 KM, a odobravala bi se za parcele minimalne veličine 2.000 kvadratnih metara.

– Uz aktivno traženje poslovnih partnera na tržištu za otkup gotovih proizvoda Ministarstvo će sa firmama koje su zainteresirane za otkup malina sklopiti sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji, a koji bi se najprije odnosio na otkup proizvoda. Ministarstvo bi finansiralo i nabavku plastenika, a predviđena sredstva za to su 1.700 KM po jednom plasteniku i odobravala bi se podnosiocima zahtjeva kod kojih se na terenu utvrdi da posjeduju adekvatne preduslove za to.

Jedna od posebnih pogodonosti koja bi išla u prilog ovim proizvođačima bilo bi obezbjeđivanje uslova skladištenja u namjenskim hladanjačama, o čemu bi trebalo dugoročnije razmišljati i zajednički naći povoljno rješenje, istakao je Fišo.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime