Potpisani ugovori o finansiranju istraživačkih projekata u FBiH

0
26

downloadSarajevo, Zenica, Tuzla, Mostar – Ugovore za projekte iz prirodnih, tehničkih, biotehničkih, društvenih i humanističkih nauka, te biomedicine i zdravstva potpisali su sarajevski, zenički, tuzlanski i Univerzitet “Džemal Bijedić” Mostar, Sveučilište u Mostaru, te sarajevski Institut za istoriju, Orijentalni institut, Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju te Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti.

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić zahvalio je svima koji su učestvovali u ovom projektu te rekao kako je to samo još jedan u nizu projekata, odnosno programa koji se tokom godine realizira kroz, uslovno rečeno, Sektor za nauku i tehnologiju pri Ministarstvu obrazovanja i nauke Federacije BiH.

Ukupna suma se, kako je rekao Mašić, ne raspoređuje proporcionalno nego na osnovu kvaliteta istraživačkih projekata.

Izjave: Damir Mašić, ministar obrazovanja i nauke FBiH i Husnija Kamberović, Institut za istoriju Sarajevo

“Kada je u pitanju naučno-istraživačka i istraživačko-razvojna djelatnost u Federaciji BiH, mi smo u protekle četiri godine izdvojili oko 12 miliona KM i ta sredstva su sigurno i više nego dobrodošla unutar Federacije BiH, bidući da znamo kakvo je stanje kada su u pitanju finansije od kantona, odnosno univerzitetskih centara i praktično da tih sredstava iz drugih izvora u proteklih nekoliko godina i nema”, rekao je Mašić.

On je istaknuo da je primarni zadatak da se učini sve, kako bi se sredstva za obrazovanje i nauku konačno prestala tretirati kao potrošnja i počela tretirati kao investicija, kao nešto što će se u godinama koje su pred nama sigurno višestruko vratiti bh. društvu.

Direktor Instituta za istoriju Sarajevo Husnija Kamberović istakao kako je finansiranje naučno-istraživačkih projekata koji idu preko Federalnog ministarstva važno jer pokazuje da univerziteti zapravo ne mogu biti samo obrazovne institucije i institucije na kojima se predaje, nego moraju postati centri naučno-istraživačkoga rada, dakle, mjesta gdje će se nauka istraživati, gdje će se provoditi naučno-istraživački projekti.

“Smatram da je jako važno da na ovaj način instituti, iako su od prošle godine postali organizacione članice Univerziteta u Sarajevu, također imaju mogućnost da neovisno o tome sami predlažu projekte prema Federalnom ministarstvu i povuku određena sredstva”, rekao je Kamberović.

On je naveo da su ove godine prošla četiri projekta, svaki projekat negdje između 11 i 13 hiljada KM.

U projekte su uključena najmanje po tri saradnika, od kojih su najmanje dva mlađa saradnika koja unutar tih projekata pišu svoje doktorske radove.

“Mislim da je tu značaj jer ovdje više nije podrška institucijama nego podrška ljudima koji se bave načno- istraživačkim radom, pogotovo što na drugim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini ta podrška izostaje”, rekao je Kamberović.

Nakon potpisivanja ugovora, održan je radno-konsultativni sastanak o aktuelnom stanju u području nauke i visokog obrazovanja u Federaciji BiH te o podršci Ministarstva naučnim i visokoškolskim ustanovama u narednoj godini.

(bhrt.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime