Ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova 7. i 8. decembra u Sarajevu

0
0

Ministarski forum pravosuđa i unutrašnjih poslova 7. i 8. decembra u Sarajevu

Sarajevo – Bosna i Hercegovina je domaćin Ministarskog foruma pravosuđa i unutrašnjih poslova „EU- Zapadni Balkan“, koji će biti održan 7. i 8. decembra u Sarajevu.

Skup organiziraju ministarstva sigurnosti i pravde Bosne i Hercegovine, na poziv Luxembourga kao zemlje koja predsjedava Vijećem  Europske unije i u bliskoj saradnji sa Europskom komisijom.

– Bosna i Hercegovina će početkom ove sedmice biti centar najvažnijih sigurnosnih i pravosudnih zbivanja u Europi, na kojem će učestvovati 14 nadležnih ministara iz regiona i Europske unije, te resorni komesari iz Europske komisije – najavljuju iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Kako navode, ministar Mektić će prvog dana konferencije, zajedno s kolegom iz Luxembourga, zemlje predsjedavajuće Vijećem EU, okupiti ministre unutrašnjih poslova regiona na kojoj će se razgovarati i donijeti smjernice budućeg djelovanja o trenutno gorućim pitanjima za region i Europsku uniju, a to je zajednička borba protiv terorizma, problema migranata i nelegalne trgovine oružjem.

Iz Ministarstva navode da se, zahvaljujući rezultatima koje je Ministarstvo sigurnosti BiH uradilo na polju suzbijanja ilegalne trgovine oružjem, BiH nametnula kao lider u ovoj oblasti i, kako saznajemo, u narednom periodu bi mogla postati centar iz kojeg bi se koordinirale zajedničke aktivnosti u regionu kada je u pitanju borba protiv ovih krivičnih dijela i terorizma, posebno u svjetlu posljednjih dešavanja u svijetu i kod nas.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da je ovo skup koji će okupiti najznačajnije aktere u oblasti sigurnosti i pravosuđa iz regiona, ali i Europske unije.

– Ukazano nam je veliko povjerenje samom činjenicom da smo domaćini ovakvog skupa na kojem će se donositi ključne odluke budućeg zajedničkog djelovanja u borbi protiv terorizma, nelegalnih migracija i trgovine oružjem kao i pravosudnom saradnjom, posebno kada su u pitanju istrage i dokazivanje krivičnih djela terorizma. Na ovom skupu želimo pokazati spremnost za zajedničko djelovanje, što je glavni uslov da u borbi protiv ovih sigurnosnih prijetnji mi budemo pobjednici – naveo je ministar Mektić.

Kako je ranije najavljeno, Ministarski forum je izuzetno važan godišnji skup na kojem se razmatra trenutno stanje i napredak u oblasti unutrašnjih poslova i pravosuđa i definiraju smjernice zajedničkog djelovanja u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i pitanja migracija.

 

Autor: Fena

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime