Ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Dženis Šabulić boravio u jednodnevnoj posjeti Njemačkoj

0
28

Ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi USK Dženis Šabulić boravio u jednodnevnoj posjeti Njemačkoj

BiH, Njemačka – Dženis Šabulić, ministar zdravstva i socijalne politike u Vladi Unsko-sanskog kantona, na poziv senatora Maria Czaje, ministra zdravlja i socijalne skrbi grada Berlina, boravio je u jednodnevnoj posjeti Republici Njemačkoj.

Mario Czaja jedan je od najuglednijih njemačkih političara zadužen je za resor zdravstva i socijalne politike grada Berlina s populacijom od oko 4 miliona stanovnika.
Senator Czaja je zadužen za rad 81 berlinske bolnice koje ukupno imaju ukupno 20.000 bolničkih kreveta, s dnevnom popunjenošću iznad 84 posto.

Tokom razgovora, senator Czaja je posebno istaknuo izvrsnost najveće Sveučilišne bolnice u Evropi “Charite”, u čijem je vlasništvu 3.300 kreveta i u kojoj radi 14.000 zaposlenika, a u čijim prostorima studira preko 7.000 studenata. Uz to, senator Czaja je ministru Šabuliću prezentirao rad Njemačkog centra za liječenje srca (German Heart Center) koji je jedan najsuvremenijih svjetskih institucija za liječenje bolesti srca i krvožilnog susta, te Max-Delbruck-Center za molekularnu medicine i Max-Planck Institut za molekularnu medicine. Također, ministar Czaja je ministra Šabulića pozvao da sudjeluje u radu nadolazećeg skupa “The World Health Summit”, koji se održava u Berlinu.

Tokom razgovora senator Czaja je posebno naglasio problem s kojim se Njemačka trenutno suočava, porastom populacije u starijoj životnoj dobi i naveo je podatak da se predviđa da će do 2030. godine u Njemačkoj biti više od 700.000 osoba u starijoj životnoj dobi kojima će biti potrebna sustavna zdravstvena pomoć. Stoga je ministra Šabulića upoznao s projektom izgradnje nove zdravstvene institucije Arone, u neposrednoj blizini najveće Njemačke traumatologije, Unfallkrankenhaus Berlin (UKB).

Nova gerijatrijska bolnica, koja se radi prema najvišim svjetskim standardima je u vlasništvu Vitanasa i u nju je uloženo oko 30.000.000 eura. Vitanas, jedan od najvećih lanaca zdravstvenih institucija Njemačke raspolaže s više od 9.000 bolničkih kreveta, projekt nove gerijatrijske ustanove Arona, realizira u partnerstvu s vodećom njemačkom bolnicom za traumatologiju Unfallkrankenhaus-Berlin.

Godinama, cijelom projektu potporu pruža upravo Senator Czaja koji je s ponosom naveo da ga raduje što je upravo UKB partner u ovom projektu te je istodobno naveo sjajnu suradnju koju UKB ima s hrvatskom bolnicom Sv. Katarina. Tokom razgovora ministar Šabulić je izrazio veliko zadovoljstvo posjetom Berlinu te je senatora Czaju pozvao u uzvratni posjet Unsko-sanskom kantonu.

Tokom boravka u Berlinu ministar Šabulić se susreo i s ravnateljem bolnice UKB prof.dr. Axel Ekkernkampom.

– Uvjeren sam da će se naša suradnja nastaviti, da će nam pomoć i znanje eksperata pomoći da razvijamo zdravstvo po uzoru na najbolje prakse, te da će od svega direktnu korist imati stanovnici Unsko-sanskog kantona. Također sam ih upoznao o požaru koji je zadesio Kantonalnu bolnicu “Dr. Irfan Ljubijankić”, te je zaključeno da će se potražiti svaki vid pomoći – kazao je ministar Šabulić.

Autor: Redakcija

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime