Ministar Sinanović prisustvovao sastanku predstavnika obrazovnih vlasti BiH sa partnerskim organizacijama vezano za obrazovanje odraslih

0
5

Goražde – Dana 02. i 03.9.2015. godine, Mensur Sinanović, ministar Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona prisustvovao je radnom sastanku predstavnika obrazovnih vlasti u Bosni i Hercegovini na kome se razgovaralo o postignutim rezultatima u oblasti pravnog uređenja obrazovanja odraslih, te o narednim koracima koji će doprinijeti harmonizaciji propisa i prakse u oblasti obrazovanja odraslih u Bosni i Hercegovini. Sastanak je održan u Goraždu.

Domaćin sastanka, pored DVV International Ured u Bosni i Hercegovini, koji je finasijski podržava održavanje sastanaka, bilo je i Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Učesnike sastanka, u ime domaćina pozdravili su i poželjeli im dobrodošlicu, ugodan i uspješan rad, Emir Avdagić, direktor DVV International – Ured u Bosni i Hercegovini i Damir Žuga ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport u Vladi Bosansko-podrinskog kantona Goražde. Doprinos uspješnoj organizaciji i realizaciji sastanka dao je i Zlatko Malić, voditelj projekta SEC Caritasa Bosne i Hercegovine.

Održavanje sastanaka predstavnika obrazovnih vlasti u cilju podrške pravnom uređenju i harmoniziranju obrazovanja odraslih, redovna je aktivnost obrazovnih vlasti i DVV International Ureda u Bosni i Hercegovini, a Goražde je odabrano za domaćina sastanka jer je Bosansko-podrinjski kanton Goražde, treći kanton u Federaciji Bosne i Hercegovine koji je donio Zakon o obrazovanju odraslih. Prije ovog kantona, Unsko-sanski kanton i Zeničko-dobojski kanton su donijeli zakone o obrazovanju odraslih. Na sastanku su predstavljeni novodoneseni zakoni o obrazovanju odraslih u Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde i Tuzlasnkom kantonu, te razgovarano o međusobnoj podršci i harmoniziranju podzakonskih akata. Istaknuto je da je prilikom donošenja ovih zakona korišten Zakon o obrazovanju odraslih Zeničko-dobojskog kantona kao dobar primjer pravnog uređenja ove oblasti. Predstavnik Srednjo-bosanskog kantona, također, istakao je da je u ovom kantonu pripremljen Nacrt zakona o obrazovanju odraslih i da je kao model korišten zakon Zeničko-dobojskog kantona. Do sada su oblast obrazovanja odraslih zakonski uredili, pet kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine, Unsko-sanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Zapadno-hercegovački i Tuzlanski kanton, te Republika Srpska.

Ministar Sinanović, u kratkom obraćanju prisutnima, dao je pregled dosadašnjih aktivnosti i narednih koraka Zeničko-dobojskog kantona na osiguranju kvalitetnog obrazovanja odraslih, odnosno osiguranju primjene koncepta cjeloživotnog učenja. Sastanku je prisustvovala i Nevzeta Rezaković, uposlenica Pedagoškog zavoda, koordinator za aktivnosti DVV International u oblasti obrazovanja odraslih za područje Zeničko-dobojskog kantona. Sastanak je bio prilika da se u ugodnoj i radnoj atmosferi razgovara i razmijene iskustva o ovom bitnom segmetu obrazovanja koji treba da doprinese boljoj usklađenosti obrazovanja sa potrebama tržišta rada i privrednom razvoju Bosne i Hercegovine.

(zdk.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime