Ministar sigurnosti Dragan Mektić o komandantima Armije BiH: “Ja bih im dao po 200 godina zatvora”

1
11

mekticSarajevo – Gostujući u emisiji „Apostrof“ Alternativne televizije (ATV), Dragan Mektić (SDS), ministar sigurnosti BiH, o predmetu protiv legendarnog komandanta Petog korpusa Atifa Dudakovića kazao je da će „Dudaković biti riješen slučaj“. Na pitanje voditelja i drugih učesnika emisije kada će se to desiti, Mektić je kazao da ga to ne pitaju.

– Jer ja kad kažem kad, vi ćete me pitati otkud ja to znam – kazao je Mektić, koji je u toj emisiji u nekoliko navrata otvoreno govorio o operativnom radu istražnih organa, iako kao politički funkcioner nema tu vrstu nadležnosti.

Mektić se hvalio i svojim “ratnim zaslugama” u Prnjavoru, a njegov će istup, sasvim sigurno, izazvati burne reakcije.

Novi tužilac

Što je još šokantnije, Mektić je javno otkrio i da zna koji tužilac radi na ovoj istrazi, koja se, kao što je poznato, vodi pod oznakom „tajno“, te sebe svrstava direktno u one koji odlučuju o sudbini heroja koji je branio ovu zemlju!

– U slučaju Dudakovića isključiva je krivica Tužilaštva, ali, nažalost, dva tužioca koja su godinama držala predmet u ladici i nisu htjela ništa da urade su Srbi. I sad smo to izvukli iz ladice i dali trećem čovjeku koji je Bošnjak i sad pod punim je monitoringom i mora da završi taj predmet – kazao je Mektić.

54d4bd79-e85c-48f8-8738-2c99b0094cfb-atif-dudakovic-4-ff

Pod čijim je monitoringom tužilac na slučaju „Dudakovć“ i ko su to „mi“ koje Mektić spominje, ministar nije pojasnio. Aktuelni ministar sigurnosti u istoj emisiji je kazao da, uprkos tome što su obustavljene istrage u slučajevima „Dobrovoljačka“ i „Tuzlanska kolona“, jer je utvrđeno da nema počinjenog krivičnog djela, on dešavanja u ovim slučajevima u kojima je za prvi i Haški tribunal kazao svoje mišljenje, smatra najvećim zločinima i podržava da se otvaraju ponovne istrage u ovim predmetima. Čak je komentirao i postupak protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića pred Sudom BiH, na neki način pripisujući sebi zasluge, jer je stvorio „politički ambijent“ za ovakve procese. – Kada bih mogao, ja bih im dao po 200 godina zatvora i slažem se, bez obzira što su zatvoreni, da treba tragati za novim činjenicama. Vi znate da je Naser Orić oslobođen potpuno u Hagu, a evo ovdje se procesuira i neki dan mu je Hag odbio žalbu – kazao je Mektić.

On je izrazio zadovoljstvo što je general Sakib Mahmuljin uhapšen.

– Ja sam lično, kada sam radio u obavještajnoj agenciji, istraživao zločin na Ozrenu i drago mi je što sada dobiva ovaj epilog – pohvalio se ministar sigurnosti.

658500fe930d67973c894a1b0ca78da0_XLU širem razgovoru u emisiji, Mektić se hvalio ratnim zaslugama. Kazao je da je „četiri godine nosio pušku“ te da je „odlikovan najvećim vojničkim ratnim odlikovanjem“.

Spremna naredba

Mektić je otkrio i to da, bez obzira na to što je on politički imenovana osoba, može „dorađivati“ određene naredbe koje izdaje Tužilaštvo BiH. Kazao je to komentirajući navode Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, da su Državna agencija za istrage i zaštitu i Tužilaštvo BiH imali spremnu naredbu za pretres kuće Milorada Dodika, predsjednika RS, te da su je povukli. Mektić je negirao postojanje naredbe za pretres, ali je potvrdio postojanje naredbe o istrazi.

– Ta naredba je povučena, mi smo reagovali, jer je imala manjkavosti i Tužilaštvo je povuklo tu naredbu i izdalo novu – kazao je Mektić, ne ponudivši adekvatan odgovor na Lukačevo pitanje kako ministar sigurnosti može „prepravljati“ naredbe Tužilaštva BiH.

Ko može izlobirati da ne bude istrage

Mektić je i za to što još nisu procesuirani napadači na Aleksandra Vučića, premijera Srbije, prošle godine u Potočarima, tokom obilježavanja 20. godišnjice genocida, okrivio Tužilaštvo BiH. U jednom trenutku konstatirao je da se slaže s ocjenama da vjerovatno SDA odgovara da se ovaj slučaj ne procesuira te je odgovorio na pitanje smatra li da je Tužilaštvo pod utjecajem SDA.

– Nije generalno, ali u ovom slučaju možda je neko izlobirao – direktno je atakovao ministar Mektić na neovisnost pravosuđa.

Ministar sigurnosti ocijenio je da „nisu strašne stvari“ to što su u nekim slučajevima iz Tužilaštva BiH „iscurile“ informacije.

Tužilaštvo će me pratiti u ovome što govorim!

Kada je u jednom trenutku jedan od učesnika emisije Mektića optužio da svojim izjavama dezavuira javnost, stvarajući privid da je svemoguć i da može upravljati operativnim radom policije, bez adekvatne pratnje Tužilaštva, Mektić je samouvjereno odgovorio:

– Pratit će me. Vidjet ćete da će me pratiti Tužilaštvo!

Opet najavljuje hapšenja

Također, iako su brojni pravni stručnjaci u proteklom periodu kritizirali Mektićeve najave hapšenja, spočitavajući mu da se na taj način direktno miješa u operativne nadležnosti policijskih agencija, ali i u rad Tužilaštva, Mektić je ponovio iste riječi.

– I sad vam kažem – bit će još hapšenja – najavio je ministar.

Jurčević: Ne može ministar najavljivati hapšenja!

U ranijem intervjuu za „Dnevni avaz“ nekadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH Marinka Jurčevića pitali smo može li bilo koji ministar, u ovom slučaju ministar Mektić, najavljivati hapšenja.

– To je smiješno. Kako može ministar najavljivati hapšenja? Ministar nije organ otkrivanja i gonjenja i ovdje su zamijenjene teze. Glavna odgovornost i nadležnost je na tužiocu koji dirigira istragom – odgovorio je Jurčević.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Mektiću, samo nek tvoji budu pripravni kad do hapšenja bude dolazilo, dobiće oni i više od 200 godina. Nije samo bošnjačka krv vredna, i srpska itekako ima svoju cenu.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime