Ministar Šarović i zamjenici ministara iz SDS-a smijenjeni i u Domu naroda BiH

0
16

doma naroda 051113 1Sarajevo – Dom naroda PS BiH, većinom glasova prisutnih i to osam, za (SNSD, SDP, HDZBIH, HDZ 1990,DNS), tri suzdržana (SDA, HSP) i dva protiv (PDP, SDS) smijenio je na današnjoj sjednici ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Radmile Mitrović, svi kadrovi SDS-a.

Halid Genjac (SDA), delegat iz Kluba bošnjačkog naroda, uoči glasanja kazao je da delegati SDA neće učestvovati u glasanju po ovoj tački dnevnoj reda, jer kako je kazao, nisu ispoštovane zakonske procedure. No, Poslovnik o radu ovog Doma predviđa da se glasovi prisutnih delegata, čak ako oni i ne glasaju ubrajaju u suzdržane.

Većinom glasova, ranije je Šarovića i dvoje zamjenika ministara iz SDS-a, smijenio i Predstavnički dom PSBiH.

 

Ranije je smijenjen i Ognjen Tadić (SDS), predsjednik Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, i to sa 8 glasova za (SNSD, SDP, HDZ i DNS), s dva glasa protiv ( PDP i SDS) i 3 suzdržana (SDA i glas Stjepana Krešića). Na njegovo mjesto izabran je Staša Košarac iz SNSD-a.

 

– Ovo je prva ovakva situacija u posljednjih sedam godina u PS BiH i ona nije ništa neobično. Bez obzira na ishod glasanja, bilo mi je čast i zadovoljstvo da sam mogao da sarađujem s vama i i da ostvarujemo rezultate iza kojih je stajala platforma – kazao je Ognjen Tadić u obraćanju delegatima Doma naroda, a uoči glasanja o njegovoj smjeni s mjesta predsjedavajućeg ovog doma.

Našalio se i kazao da je, kad su ga kolege iz SDS-a pitale kako će izaći na kraj s današnjom situacijom, rekao da će ih “opkoliti”.

– Sa ovog mjesta moram upozoriti na jednu vrlo ružnu izjavu Nebojše Radmanovića koji je čitav postupak razrješenja opisao kao odugovlačenje SDS-a jer smo gramzivi. Da je neko drugi rekao ja bih prešutio, ali da to kaže on koji u užoj familiji ima više funkcionera nego čitav SDS je besmisleno – rekao je Tadić.

Pojasnio je da nikakvo oduglovačenje nije bilo u pitanju već da je tek danas zasjedao Klub srpskih delegata koji je uputio inicijativu za Tadićevu smjenu.

Tadić je ponovio da izbacivanje kadrova SDS-a iz Vijeća ministara nije odraz odnosa SDS-a spram šestorke ili njihovog rada u Vijeću ministara BiH.

– Došli smo u ovu poziciju kao što je htjela nova parlamentarna većina, u FBiH SDPBiH i u RS-u SNSD. Mi ne sporimo legitimitet te vlasti, ali nam se čini da nisu dobri motivi na osnovu kojih je nastala ova većina. Mi mislimo da je to savez dvije političke stranke koje su procijenile da trebaju, zbog budućih izbora, da se prestanu svađati. Ako nas približe EU, nemamo ništa protiv, ali iskustvo nam govori drugačije – rekao je Tadić.

 

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) većinom glasova “za” (SNSD, SDP, HDZBiH, HDZ1990, DNS), dva glasa protiv (SDA), te jednim suzdržanim (PDP), usvojio je po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH po hitnom postupku. Za ovaj Zakon bošnjački delegati iz SDA pokrenuli su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pred Ustavnim sudom, koji je ranije ocijenio da takav zahtjev ne ispunjava uslov proceduralne ispravnosti, jer ispitivanje takve odluke nije u nadležnosti ovog suda. Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) većinom glasova “za” (SNSD, SDP, HDZBiH, HDZ1990, DNS, SDS), dva glasa protiv(SDA), usvojio je po hitnoj proceduri i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju.

 

Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH pokrenuo je u julu mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa za razmatranje po hitnom postupku prijedloga izmjena i dopuna Zakona o javnim nabavkama, Zakona o državljanstvu, Zakona o prebivalištu i boravištu, te Zakona o jedinstvenom matičnom broju, za koje je donesena istovjetna odluka.

 

I o pitanju Zakona o jedinstvenom matičnom broju Ustavni sud BiH je ranije odbacio pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, koji su povukli delegati iz Kluba Bošnjaka iz SDA i to zbog procedure, a ne zbog sadržaja.

Trenutno se jedinstveni matični brojevi(JMB)u BiH izdaju na osnovu privremene Odluke Vijeća ministara BiH od 5. juna kojom je omogućeno izdavanje JMB-a novorođenčadima. Odluka koju je donijelo VMBiH važi 180 dana.

 

Delegati iz SDA u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH smatraju Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH štetnim po vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda,te su takvim stavom zaustavili daljnu parlamentarnu proceduru ovog zakona, za koji su vitalni nacionalni interes ranije povukli zbog hitne procedure, a ne principa zakona, a što je Ustavni sud BiH odbacio.

Delegat Halid Genjac(SDA), kazao je da je ovaj Zakon naročito štetan za povratnike.

-Ukoliko se usvoji Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, onda će zakon o prebivalištu postati nejasan, neprecizan, s potencijalno vrlo štetnim posljedicama, prije svega za povratnike kojima će biti uskraćena pomoć za obnovu – kazao je Genjac.

Delegat Mehmed Bradarić (SDP), negirao je štetnost ovog zakona po bilo koji narod u BiH.

– Ovaj zakon ne negira ničija prava. Podsjetit ću da su za ovaj isti zakon ranije glasali i ministri iz SDA koji su prije smjene bili u Vijeću ministara, pa neka sada obrazlože zašto su protiv – kazao je Bradarić.

(Avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime