Ministar Šabić i načelnik Smajić: 300.000 KM za projekte regulacije i čišćenja riječnih korita na području Općine Vogošća

0
4

Vogošća – Sporazum o sufinansiranju Projekta regulacije i čišćenja riječnih korita na području Općine Vogošća potpisali su danas ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i načelnik ove općine Edin Smajić.

Ovim sporazumom, Ministarstvo privrede sufinansira dva projekta u iznosu od 300.000 KM, od čega za  regulaciju rijeke Ljubine kod Osnovne škole „Gora“ izdvaja 250.000 KM, a za hitne intervencije na otklanjanju kritičnih tačaka na vodotocima rijeke Vogošća, Jošaničkog potoka i Ljubine 50.000 KM.

Ovo su namjenska sredstva, takozvane vodne naknade, koje pripadaju Kantonu Sarajevo, a koje se putem općina implementiraju. Ukoliko se ta sredstva tokom ove godine povećaju, onda će i resorno ministarstvo u narednoj moći izdvojiti još više novca, posebno za regulaciju i čišćenje riječnih tokova rijeka koje spadaju u kategoriju dva. To su one, koje u nekim mjesecima plave naselja, a mi ćemo nastojati da to što prije riješimo“, istakao je ministar Šabić.

Rijeka Ljubina je jedna bujična rijeka koja spada u tu drugu kategoriju, jer u vrijeme velikih oborina nabuja i stvara probleme okolnim naseljima, a samim time i građanima koji tu žive.

„Zahvaljući Vladi Kantona Sarajevo i resornom ministarstvu mi smo u ovoj godini već ozbiljno krenuli sa rješavanjem problema koji imamo sa koritom rijeke Ljubine. U okviru ove fiskalne godine, a s obzirom da imamo kvalitetnu projektnu dokumentaciju, mi ćemo provesti procedure javnih nabavki kako bi što prije utrošili sredstva koja smo dobili od Ministarstva privrede“, rekao je načelnikSmajić.

(ks.gov.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime