Ministar prosvjete RS-a i dalje tvrdi da ne postoji bosanski jezik

0
19

Bratunac, Doboj – Bošnjačka djeca u Vrbanjcima kod Kotor-Varoši, u Konjević-Polju kod Bratunca te Kotorskom kod Doboja, ni ovog 1. septembra neće krenuti na nastavu u škole u Republici Srpskoj, a ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević i dalje tvrdi da ne bježi od razgovora, ali ne pristaje da djeca uče bosanski jezik, na čemu oni insistiraju.

I dalje navodi da ne postoji bosanski jezik, a djeci se nudi da im se maternji jezik zove jezik bošnjačkog naroda.

Predstavnik roditelja đaka bošnjačke nacionalnosti iz Vrbanjaca kod Kotor-Varoši Nedžad Smajlović izjavio je danas Feni da mu nije jasno zašto je ministar Malešević odustao od dogovora da bošnjačka djeca 1. septembra krenu na nastavu u školu u Vrbanjcima kada su bošnjački roditelji pristali na prijelazno kompromisno rješenje da im se maternji jezik zove „jezik bošnjačkog naroda“.

Smajlović pojašnjava da će bošnjački đaci 1. septembra, ponovo ići na instruktivnu nastavu, umjesto u školske klupe sa svojim vršnjacima srpske nacionalnosti u školu u Vrbanjcima.

“Bilo smo postigli dogovor, ali ne znam gdje je došlo do problema”, pojašnjava Smajlović podsjetivši da su roditelji iz Vrbanjaca još prije 15-ak dana prihvatili prijedlog ministra Maleševića da se u tzv. prijelaznom periodu jezik koji će učiti njihova djeca od prvog do devetog razreda zove po ustavnoj terminologiji, (Ustav RS-a) jezik bošnjačkog naroda.

Učili bi po planu i programu Zeničko-dobojskog kantona, čak je objavljen i konkurs za nastavnike, koji bi predavali bošnjačkoj djeci te predmete na maternjem jeziku, ali Smajlović kaže da ne zna šta se dogodilo, jer je i minister bio pristao na ovaj dogovor.

“Mislili smo da se ovaj problem rješava korak po korak”, kaže Smajlović dodajući da je „sada sve palo u vodu“.

Ističe da sada nije do roditelja bošnjačke djece u Vrbanjcima, a da u svemu najveće posljedice trpe djeca, iako po Ustavu RS-a sva imaju ista prava.

Smajlović navodi da samo može pretpostaviti da su možda neki drugi interesi prevladali i da je resorni ministar odustao od dogovora.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Dane Malešević danas je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da  problem postoji, da nije bježao od razgovora, te da je tražio rješenje i ne bježi ni od daljeg razgovora s bošnjačkim roditeljima u Vrbanjcima i Konjević-Polju i Kotorskom kod Doboja.

“Ono što piše u Ustavu sam nudio, nisam izmišljao nikakve nove nazive jezika”, ustvrdio je Malešević ističući da problem, ako nije ovog momenta riješen, vjeruje da će biti.

Potvrdio je da je po njegovom nalogu „stopiran“ konkurs za nastavnike koji bi predavali bošnjačkim đacima u Vrbanjcima.

“Svi ti učenici koji su išli na instruktivnu nastavu vjerovatno će  to i nastaviti. Nadam se da će već u septembru taj problem biti riješen bar u školi u Vrbanjcima”, rekao je Malešević.

federalna.ba/FenaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime