Ministar Nuhić najavio utopljavanje dvije škole u Bosanskoj Krupi

0
6

Ministar Nuhić najavio utopljavanje dvije škole u Bosanskoj Krupi

Bosanska Krupa – Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona Tahir Nuhić boravio je u općini Bosanska Krupa. Tim povodom, iniciran je novi projekat kojim će na još dva školska objekta u ovoj općini biti primjenjene mjere energetske efikasnosti, odnosno u kojem će se smanjiti troškovi za zagrijavanje, povećati udobnost boravka učenika i nastavnika, a ujedno doprinijeti zaštiti okoliša.

U Bosanskoj Krupi, na zadovoljstvo svih, kada su u pitanju obrazovne institucije postoji mogućnost da već u narednoj godini, sve centralne i područne škole imaju energetski certifikat koji govori da su u segmentu energetske efikasnosti postigle maksimum. Ovakvim rezultatima doprinijelo je prije svega partnerstvo sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona, zatim općinom Bosanska Krupa i UNDP-om BiH.

“Moramo napomenuti da je Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša realiziralo značajne projekte u 2015-oj godini. Prvi smo u Federaciji što te tiče oblasti primjne mjera energetske efikasnosti. Samo u 2015-oj, završili smo osam objekata na Unsko-sanskom kantonu, tako da i ove 2016-te godine aktivno krećemo u ovu vrstu projekata. Što se tiče općine Bosanska Krupa, mi smo prošle godine završili “Drugu osnovnu školu” i radili smo projekat u područnoj OŠ na Ostružnici. Ove godine radićemo projekat energetske efikasnosti u Mješovitoj srednjoj školi „Safet Krupić“, kao i projekat u OŠ „Otoka“. Prvi projekat ćemo raditi preko koda energetske efikasnosti Ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša i uz već poznate partnere, a školu u Bosanskoj Otoci iz sredstava Svjetske banke. Primarno, ovim projektima smanjićemo troškove za zagrijavanje ovih školskih objekata koji se koriste iz Budžeta Unsko-sanskog kantona, a globalno doprinijet ćemo manjoj emisiji CO2, manjem globalnom zagrijavanju, odnosno većoj zaštiti okoliša”, poručio je ministar Nuhić.

Zadovoljstvo i zahvalnost na najavi novih projekat nisu krili ni u ovim školama, te su istakli da će to doprinijeti da se smanje budžetska sredstva koja se koriste za zagrijavanje, povećati udobnost boravka učenika i nastavnika, te ujedno smanjiti i troškove koji se odnose na održavanje objekata, obzirom da su imali probleme sa prokišnjavanjem krova.

Ministar Tahir Nuhić istakao je da je ukupna vrijednost ovog projekta cca 500.000 KM, odnosno da se na Mješovitu srednju školu „Safet Krupić“ odnosi cca 200.000 KM, a na OŠ u Bosanskoj Otoci cca. 300.000 KM.

Posjeti i obilasku Mješovite srednja škole “Safet Krupić” i Osnovne škole u Bosanskoj Otoci pored ministra Tahira Nuhića, prisustvovao je i općinski načelnik Armin Halitović sa predstavnicima Općinskog vijeća.

(bihac.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime