Ministar Bukvarević i predstavnici boračkih organizacija FBiH posjetili Memorijalni centar u Potočarima

0
4

Srebrenica – Predstavnici boračkih organizacija iz bh. entiteta Federacija BiH prvog petka u septembru tradicionalno posjećuju Memorijalni centar u Potočarima sa ciljem da se genocid iz jula 1995. godine nikad ne ponovi i ne zaboravi.

Predstavnici četiri krovne boračke organizacije iz Federacije BiH, predvođeni ministrom za boračka pitanja u Vladi FBiH Salkom Bukvarevićem posjetili su Memorijalni centar u Potočarima, položili cvijeće i učenjem Fatihe odali počast žrtvama genocida iz jula 1995. godine, prenosi Anadolu Agency.

Predstavnici boračkih organizacija iz bh. entiteta Federacija BiH prvog petka u septembru tradicionalno posjećuju Memorijalni centar u Potočarima sa ciljem da se događaji iz jula 1995. godine nikad ne ponove i ne zaborave. Organizacija ratnih vojnih invalida opštine Sanski Most posjećuje Memorijalni centar u Potočarima svakog 11. jula, ali ove godine su 13. put došli i prvog petka u septembru kako bi podsjetili na žrtve, ali i da sa ovog mjesta poruče da bi status ratnih vojnih invalida i porodica šehida i poginulih boraca Armije RBiH mogao biti bolji.

– Mi smo dužni odavati počast ovim žrtvama jer smo i sami učesnici rata i saosjećamo sa porodicama iz Srebrenice – rekao je Jasmin Terzić, predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida opštine Sanski Most.

Federalna Koordinacija boračkih organizacija invalida, šehida, demobilisanih branilaca i boraca nosilaca najviših odlikovanja „Zlatni ljiljan“ svake godine posjećuje Memorijalne centre u Potočarima i Veljacima. Ove godine njihovu delegaciju činili su predstavnici Organizacije ratnih vojnih invalida iz Tuzle čiji su članovi i invalidi iz Srebrenice, Bratunca, Vlasenice, Milića i Zvornika. Oni su današnju posjetu iskoristili kako bi djeci koja su iz porodica ove populacije i povratnici su u Srebrenicu, uručili ruksake sa školskim priborom.

– Uručili smo im ovaj pribor za školu kako bismo im olakšali ove prve dane u školskim klupama. Ove poklone omogućili smo u saradnji sa Merhametom Tuzla, uz podršku resornog ministarstva Tuzlanskog kantona i Ministarstva za boračka pitanja FBiH – rekao je Fahrudin Hasanović, predsjednik Organizacije ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona.

Ministar Salko Bukvarević kazao je kako se Memorijalni centar u Potočarima mora posjećivati kako bi se slala jedinstvena poruka mira, kao i poruka da povratnicima u bh. entitet Republiku Srpsku, koji imaju status ratnih vojnih invalida, društvena zajednica mora posvetiti više pažnje.

– Opredjeljenje Vlade FBiH i ovog ministarstva je da dostignuti obim prava boračke populacije se više ne može umanjivati i to se pokazalo kroz poziciju budžeta, a drugo je da naknade za boračke kategorije idu redovno mjesec za mjesecom, bitno je da ne kasne. Apsolutno smo opredijeljeni da tu poziciju i dalje gradimo, kako bismo popravili život boračke populacije – rekao je Bukvarević.

Cvijeće na spomen-obilježje u Potočarima zajedno su položili ministar Bukvarević i načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković, koji je naglasio da je od preuzimanja mandata ovo šesta godina kako Ministarstvo prvog petka u septembru dolazi u posjetu Srebrenici te da ovi ljudi u Srebrenicu dolaze iskreno i da njihova podrška ljudima u ovom gradu znači mnogo.

– Ovo je jedan pozitivan način kako održati živim sjećanje, a posebno to rade oni koji razumiju ili su to porodice poginulih ili su ratni vojni invalidi ili oni koji su se borili za ovu zemlju i znaju šta je cijena života. I zaista mi je čast da mogu provesti jedan dan sa njima jer oni imaju suštinski razlog zašto ovdje dolaze – istakao je Duraković.

Bukvarević se nakon posjete Memorijalnom centru sastao sa načelnikom Opštine Srebrenica kako bi razgovarali o zakonskim preprekama kojima su povratnicima u RS uskraćena ostvarivanja prava u Federaciji BiH, kao i o osmišljavanju koncepta koji bi omogućio da povratnička populacija, a naročito boračke kategorije, mogu ostvarivati svoja prava.

(Faktor.ba/Foto: Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime