Mina: Pomoć je otišla onima kojima najviše treba

0
4

30473Doboj, Maglaj – Moje impresije su vrlo pozitivne jer smo vidjeli da je pomoć otišla zaista onima kojima najviše treba, najugroženijim porodicama. Vidjeli smo da smo, osim naših radova na komponenti obrazovanja u Doboju i Maglaju je obnovljen jedan broj škola, ali pomažemo i sa obnovom kuća”, kazao je Massimo Mina, predstavnik Delegacije EU u BiH novinarima po okončanju posjete Doboju I Maglaju

U okviru Programa za oporavak od poplava Delegacija Evropske unije u BiH danas je organizirala posjetu novinara općinama Maglaj i Doboj s naglaskom na komponentu kojom se finansira sanacija stambenog fonda.

Programom je predviđena posjeta porodicama čiji su domovi obnovljeni i čiji se domovi obnavljaju u Maglaju i Doboju.

U izjavi za novinare, Mina je podsjetio da, s obzirom da su Doboj i Maglaj najteže pogođene oblasti u poplavama u maju, ali i u augustu, stoga je program Evropske unije za oporavak od poplava, osim stambenih jedinica, fokusiran i na sanaciju javnih objekata.

“Konkretno, za Doboj je izdvojeno četiri miliona eura, za sanaciju javnih objekata i jednog broja stambenih, time je Doboj postao općina koja je dobiila najviše sredstava iz programa EU za oporavak od poplava. Za Maglaj je izdvojeno tri miliona eura”, rekao je on.

Iz ovoga programa, dodao je, finansirani su najprije objekti za obrazovanje, škole, vrtići, jer nam je prioritet bio da prije popčetka školske godine saniramo škole, a potom javne ustanove, općine, zdravtsvene ustanove, centre za socijalni rad, sudove.

Kada se radi o obnovi stambenih jedinica, prioritet su bili oni iz kategorija najugroženijih, starije osobe, porodice s djecom, invalidne osobe, „konačno, radi se o ljudima koji nisu bili u stanju sami ni na koji način obnoviti svoje domove“.

“U Doboju nam je bio cilj da obnovimo 280 stambenih jedinica, a u Maglaju 308. Ovo je izvanredan primjer solidarnosti poreznih obveznika iz zemalja EU koji su i finansirali ovaj program, jer je EU putem ovog programa dala 42 miliona eura grant sredstava, od ukupno 43 i po miliona eura”, naglasio je Mina.

Istakao je da tu ne prestaje pomoć EU, u pripremi je Program specijalnih mjera koji se usvaja po skraćenom postupku, a koji je vrijedan 43 miliona eura.

Mina je zaključio da će na taj način EU ispuniti svoje preuzete obaveze, u iznosu od 63 miliona, a koji će osim sanacije stambenih objekata, uključivati i pomoć organizacijama civilnog društva, pomoć malim i srednjim preduzećima, te što je i najvažnije, rad sa domaćim organima na uspostavi mjera prevencije i zaštite od poplava.

Program se provodi u saradnji sa UNDP-iom, koji je implementator na terenu, IOM-om i UNICEF-om.

Domaćin posjete je bio i programski menadžer UNDP-a Edis Arifagić.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime