Milunić i drugi: Vidio ubijanje porodice na Gradini

0
30

Milunić i drugi: Vidio ubijanje porodice na Gradini

Prijedor – Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je kako je vidio optuženog Iliju Zorića i još jednu osobu kako pucaju u pravcu njegove porodice u julu 1992. godine u zaseoku Gradina (općina Prijedor).

Zijad Bačić je kazao da je 25. jula 1992. godine u večernjim satima sa 17 osoba, uključujući i njegovu majku, dva brata i sestru, prešao u kuću strine, te da se u jednom trenutku čula pucnjava.

Svjedok je iz potkrovlja vidio kada je gorila jedna kuća i po pucnjavi, koja je bila sve jača, zaključio da idu prema njima.

Bačić se prisjetio da je čuo muški glas koji je naredio da svi izađu iz kuće. Naglasio je da je on posljednji izlazio iz kuće i da je tada u avliji vidio vojnika s „kapuljicom“ kojem su se samo oči vidjele i Iliju Zorića, koji je stajao na putu naslonjen na ogradu i držao automatsku pušku.

Njegova porodica je, kako je naveo, u grupi stajala na dnu dvorišta.

„Ta dva vojnika, taj ‘maskirni’ i Ilija Zorić počinju pucati iz automatskog naoružanja prema grupi (…) Čula se vriska žena i djece“, kazao je Bačić i dodao da je pretrčao do iduće kuće kod koje se sakrio.

Svjedok je rekao da je vidio tijela kako leže i ruku vojnika „kako pištoljem puca ako je mislio da je neko živ“. Naveo je da je njegov brat imao žutu majicu i da je vidio „kako skače majica“ od pucnja.

Bačić je rekao da je bježao prema kući Ibrahima Bačića kada je čuo pucnjavu i glasove, te da je sto posto siguran da je čuo glas Željka Grbića kako kaže: „Ne pucajte više“. Kod kuće Ibrahima Bačića vidio tijela žene i dvoje djece, koja su tu bila kada se vratio i nakon par dana, kada je uočio još jedno tijelo.

Svjedok je naglasio da je uz pomoć komšija srpske nacionalnosti napustio ovo područje. Dodao je da posmrtne ostatke svoje porodice nikad nije pronašao.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Svjedok Bačić je naveo da je prije desetak dana Zdravko Antonić „Liko“ telefonski razgovarao s njegovim bratom i tom prilikom mu rekao da je „vaše pobio Ilija i Duško Zorić“. Kazao je i da mu je rekao da se raspravljao s Ilijom zašto ne prizna da ih je pobio, na šta mu je Ilija rekao da je „Duško njih pobio, a da je on sjedio“.

Svjedok je dodao i da je Antonić njegovom bratu kazao da „Grom i Patak iz Rasavaca“ znaju gdje su tijela njihove porodice.

Odbrana Antonića je kazala da se telefonski razgovor jeste desio, ali da to nije bila tema razgovora, niti su pominjana ičija imena.

Na pitanje Odbrane Ilije Zorića, zašto u izjavama do 2014. godine nije rekao da je Zorić pucao, svjedok je odogovrio da je uvijek govorio da je vidio Iliju, te da je moguće da ga istražitelj nije direktno pitao.

Odbrana je upitala i da li je prilikom davanja izjave za BIRN-ovu emisiju „TV Justice” rekao da su svi vojnici bili maskirani, Bačić je rekao da je moguće, te pojasnio da nije htio u javnosti da iznese imena i prezimena dok nisu uhapšeni 2014. godine.

Suđenje će se nastaviti 23. septembra.

(detektor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime