Milorad Dodik: Vrijeđa me kad me u Beogradu pitaju ‘šta ima u Bosni’

0
85

Foto: EPA-EFE/Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik rekao je za magazin Sedmica Prvog progama Radio Beograda da su ljudi u RS-u “naučili da bez države nema slobode za Srbe”:

“To vidimo bilo gdje – danas u Crnoj Gori, Federaciji BiH, Hrvatskoj, bilo gdje. Tamo gdje Srbi nisu imali državu oni su i stradali, tako se stradalo u Drugom svjetskom ratu gdje smo ostali u okviru, odnosno nasilno, Nezavisne države Hrvatske gdje je progon Srba bio tog obima da je gotovo ukupno stanovništvo bilo ugroženo egzekucijama, ubistvima i tako dalje. I, mi to savršeno dobro znamo.

Mi smo dio jedinstvenog srpskog naroda, gdje god se on nalazio. Mi nismo nikakvi bosanski Srbi i ako hoće neko da nas uvrijedi ovdje onda nas tako može nazvati, jednako, kao i kad dođem u Beograd kad me neko pita: ‘Šta ima u Bosni’ to mi je uvreda. Јa dolazim iz RS-a i ovdje predstavljam ovaj narod koji je ponosan što pripada jedinstvenom srpskom narodu i mi živimo jedinstven identitet.”

Ponovio je da je “RS u Bosni i Hercegovini zato što mora, a ne zato što hoće”:

Kada je riječ o tzv. danu RS-a, 9. januaru, Dodik je kazao da je to dio ukupnih osporavanja RS-a: “Osporen je zato što je 9. januar postao identitetski momenat za RS. Sporan je zato što je RS nastala u trenutku kada nije bilo oružanih sukoba na prostoru BiH, što je nastala kao izraz političke volje srpskog naroda i oni su htjeli da temelje RS-a dovedu u pitanje, jer onda dovodite u pitanje sve ono što se desilo nakon toga. Mi ćemo ga slaviti sa našim prijateljima koji to hoće i koji nam daju podršku. Nama je važnije da tu budu kineski, ruski ambasador, da budu predstavnici vlasti iz Srbije i to je ono što nama treba.”

O situaciji u Crnoj Gori, poslije usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, nije želio da govori kao član Predsjedništva BiH, već kao pripadnik srpskog naroda: “Ovaj narod smatra da je terorisanje Srba u Crnoj Gori došlo do zida, da je, naprosto, ignorisanje srpskih nacionalnih obilježja u Crnoj Gori i srpskog nacionalnog prava do te mjere otišlo i eskaliralo da Srbi moraju da se okupe, i ja podržavam naše ljude u Crnoj Gori.”

Crnogorce gleda kao prepotentne, koji misle da su najpametniji i da sve najbolje znaju.
“Јa ne dovodim u pitanje njihovu državnost te vrste, ali dovodim u pitanje položaj Srba u Crnoj Gori. On je katastrofalan. Mnoge ljude iz Crne Gore srećem, iz tog razloga već sedam, osam godina ne idem u Crnu Goru. Bio sam samo jednom i to u okolini Nikšića na osveštavanju jednog hrama”, (pr)ocijenio je Dodik.

Komentarišući izbor Zorana Milanovića za novog predsjednika Hrvatske Milorad Dodik je rekao da je to volja glasača u Hrvatskoj. Smatra da Milanović nije mnogo učinio za Srbe tokom svog premijerskog mandata: “Јa ne mogu da utičem na to ko će biti u Hrvatskoj, koga će oni birati. Izabrali su svog predsjednika legitimno. Ako bude imao negativan odnos prema Srbima bilo gdje – ja ću se tome suprotstaviti.”

Svojim najvećim uspjehom u 2020. Milorad Dodik bi smatrao još veće približavanje RS-a Srbiji.

“U tome nas ne može niko zaustaviti, ako mi samo sebe ne zaustavimo. I to neće ići ni na čiju štetu.(…) Ključno pitanje je put Beograd – Banjaluka, to znači da ćemo biti vremenski povezani za ne više od dva sata, što mijenja kvalitet života. Vjerujem da ćemo za pet godina završiti auto-put i da ga spojimo sa Srbijom i to će biti ponos nas Srba na ovim prostorima i to će nas trajno, u svakom smislu, još više povezati sa Srbijom”, rekao je Dodik, javio je RTS.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime